Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. Július 12. 11:00, szerda | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

A szívünk megszakad, de jobb mint az áramütés

A szívünk megszakad, de jobb mint az áramütés

A Városgonoksághoz is több olyan levél érkezett, mely a légvezetékek alatt lévő, szabálytalanul ültetett fák metszését tette szóvá.

A lakói panaszok többségét jól jellemzi az a néhány napja történt eset, miszerint a hét elején az E-ON elé szeretett volna tüntetést szervezni ugyanaz a lakó a rendszeres áramszünetek miatt, aki a metszés után a Városgondnoksághoz írt panaszlevelet.

Az idei évtől a Városgondnokság szakemberei végzik az E-ON légvezetékei körüli növényzet ritkítását is. Székesfehérváron, a légvezetékek alatt több mint 12 ezer fa található és sajnos sok esetben az átgondolatlan telepítések miatt sok terebélyes fát ültettek a légvezetékek alá a korábbi években.

Az áramszolgáltató a napokban jelezte a Városgondnokság felé, hogy igen sok üzemzavar keletkezik a túl közeli növényzet miatt, ezért intenzívebb munkavégzést kért. A gallyazást végző dolgozók mindig kertész szakember irányításával dolgoznak és rendelkeznek a feladat ellátásához szükséges minden előírt szakmai végzettséggel és szakvizsgával.

Sajnos a légvezeték alá ültetett fákat néha drasztikusan vissza kell metszeni a zavartalan áramellátás biztosítása miatt. Ezt a munkát folyamatosan, egész évben végzi a Városgondnokság. A szakmai előírásokban rögzített védőtávolságból pedig minden ágat el kell távolítanunk, még akkor is, ha ez károsítja a növényt. Szélsőséges esetben a különösen veszélyes fákat ki is kell vágni, de természetesen a kivágott fák helyett az előírt fapótlást végrehajtják és megfelelő helyekre ültetik el.

Sokan nem tudják sajnos, hogy közterületre csak engedéllyel szabad fát ültetni. Fontos megnézni, hogy a földben és a levegőben hol mennek közműveket és csak a megfelelő védőtávolság betartásával lehet telepíteni a növényt.

Bozai István városgondnok hangsúlyozta, hogy maximálisan megértik az érintett lakók szomorúságát a rossz helyre ültetett fák drasztikus visszametszése miatt, de városunk áramellátásának zavartalan biztosítása kiemelt közfeladat. Példaként említette, hogy néhány napja volt olyan lakó, aki a gyakori áramszünetek miatt a hét elején az E-ON-hoz akart tüntetést szervezni, a hét végén a fa megmetszése után pedig a Városgondnoksághoz írt reklamáló és felháborodott levelet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni