Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Szeptember 29. 05:14, péntek | Helyi
Forrás: okkfehervar.hu

Bejárás Sóstón – fókuszban a közúti fejlesztések

Bejárás Sóstón – fókuszban a közúti fejlesztések

A Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációs programja és a Sóstói Stadion rekonstrukciója esetében is fontos szempont a közúti elérhetőség fejlesztése, több útfelújítás és parkolóépítés kapcsolódik a beruházásokhoz.

Csütörtökön helyszínbejárás keretében nézték meg a résztvevők az elkészült területeket és a most folyó kivitelezési munkarészeket. Fontos szempont a város számára, hogy a két fejlesztés összekapcsolásával az egész városrész megújulhat, valamint hogy a kiszolgáló létesítmények nagy része nem a Sóstó Természetvédelmi Területet terheli, hanem a látogatóközponthoz kapcsolódó részek is a Sóstói Stadionban kaphatnak helyet.

Csütörtök délután a Szárcsa közből indulva a megépült átkötő utat, parkolókat és sétányokat járták végig a résztvevők. Mint dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta: „Két ütemben zajlanak útfelújítások és parkolóépítések, ezekből az első már végéhez ért. Egy olyan, turistabuszok számára is alkalmas parkolórészt alakítottunk ki, ahol biztonságosan várakozhatnak, amíg a turisták a belvárosban vannak. Ezt a vendégszurkolók, vagy éppen a temetőbe érkezők is használhatnak majd. A stadion főépületét érintő probléma ellenére ütemezetten halad az építkezés. A Balatoni, vagy a Csíkvári útról rálátva a területre, már kezd kirajzolódni, hogy milyen hangulata lesz majd az új létesítménynek.”

Felhívta a figyelmet arra, hogy a stadion környezete is rendbe lesz téve. A Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja jól halad, az éppen zajló mederkotrást látták a bejáráson is. Nagyon hangulatos új szabadidőközpont alakul majd ki fitneszjátszótérrel és játszóterekkel, sétányokkal, amelyet nemcsak a meccsre érkezők használhatnak, hanem nyitottak és ingyenesek lesznek. A polgármester reméli, hogy a családok örömmel használják majd ezeket az új közösségi tereket. A stadion esetében is azt szeretnék, ha igazi jó hangulatú mérkőzéseknek adna majd otthont és minél többen kilátogatnának majd ezekre.

A munkálatok óhatatlanul zajjal és kellemetlenségekkel járnak, Mészáros Attila alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője ennek kapcsán megköszönte a környékbeliek türelmét. Mint mondta, a kivitelezőktől azt kérték, hogy az ott élőknek a lehető legkisebb kényelmetlenséget okozva dolgozzanak. „Az a városrészi rehabilitációs program, amelyet egy évvel ezelőtt elindítottunk, komoly fejlődést hoz majd. Amellett, hogy egy új létesítmény épül, megújul a Sóstó Természetvédelmi Terület, több száz parkoló készül el, amelyek a temetőbe érkezőket is kiszolgálják majd. A környéken szinte minden út, járda és sétány megújul.” A tervek szerint jövő nyárra minden elkészül, sikeresen befejeződik a városrész fejlődését szolgáló teljes program.

SÓSTÓ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET

A Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációs program keretében jelentős források állnak rendelkezésre a terület közúti fejlesztésére, amelynek első üteme hamarosan elkészül. A mintegy 300 millió Ft értékű fejlesztés keretében megépült egy 87 db személygépjármű, valamint 13 db busz tárolására alkalmas parkoló – ez alkalmas lesz a jövőben a turistabuszok számára is parkolónak. Szintén megépült a Sóstó Természetvédelmi Területre vezető 4 méter széles és 190 méter hosszúságú, térkő burkolatú sétány.

Elkészült a „Sóstó köz”, azaz a Szárcsa utca 11. számú lakóingatlan helyén épült új, 2x1 forgalmi sávos, 68 méter hosszúságú aszfaltburkolatú út, kétoldali térkő burkolatú járdával, valamint a szomszédos ingatlanokat védő 165 méter hosszúságú zajvédő fal.

Megépült a Stadion sétány, ami a Sóstói temető oldalában, a megújuló Sóstói Stadion vendégszektorának bejáratához vezető, 4 méter széles és 114 méter hosszúságú térkő burkolatú sétány. Megtörtént a Hosszúsétatér Csíkvári úttól délre eső szakaszának és a Temető utcának a teljes felújítása 293 méter hosszon.

A parkoló területére 60 fát és 200 cserjét ültetnek október végéig, valamint 19 új lámpaoszlopot helyeztek ki és 4 lámpatest cseréje történt meg.

A lehulló csapadékvíz összegyűjtésére és tisztítására 280 méter csapadékcsatorna, 15 akna és 185 méter hosszúságú vízelvezető-szegély, valamint egy olajfogó műtárgy épül. A tisztított csapadékvizet a Sóstó vizébe engedik majd.

A második ütem, amely magában foglalja újabb parkolók, sétányok, illetve a Csíkvári út felújítását, várhatóan kora tavasszal indul meg.


SÓSTÓI STADION

A Sóstói Stadion rekonstrukciós munkái 2016. novemberében indultak el, 12,7 milliárd Ft-os beruházással. A munkák az ütemtervnek megfelelően haladtak, mígnem idén tavasszal kiderült, hogy komoly – előre nem látott – problémák vannak a főépülettel. Az Önkormányzat több szakértői vélemény ismeretében, a Videoton FC-vel közösen augusztusban döntött arról, hogy az alig több mint 10 éve épült főlelátót le kell bontani, és helyére újat építeni. Ehhez tételes költséglehívás mellett 900 millió Ft-os keretösszeget különítettek el, melynek nagy része a rekonstrukcióra biztosított forrásból finanszírozható.

Szeptember végére befejeződött a fejépület elbontása, megtörténtek az új alapozási és alapmegerősítési munkák, illetve a pillérek egyharmada elkészült. A lelátórészek a sarokelemeken kívül szerkezetkész állapotban vannak, jelenleg a tetőszerkezet trapézfedése van folyamatban, illetve a kiszolgáló részeken zajlanak a kőművesmunkák, illetve a külső területeken a közművesítés.

Várhatóan október hónapban elkezdik a székeket lerakni. Az év végéig fogják a fejépület szerkezetének nagy részét befejezni, azt követően indulhat meg a pályaszerkezet kialakítása.

  • A kivitelező konzorcium vállalta, hogy tartja a meghatározott ütemtervet és 2018. június 29-ére készre jelenti az építkezést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: