Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Június 15. 15:13, péntek | Külföld
Forrás: mti

Élve eltemetkezett egy ausztrál performanszművész 72 órára

Élve eltemetkezett egy ausztrál performanszművész 72 órára

Hetvenkét órára élve eltemetkezett egy forgalmas autóút alá egy ausztrál performanszművész Tasmania fővárosában, Hobartban.

A 73 éves Mike Parr egy kisebb acélkonténerbe zárva költözött be a föld alá helyi idő szerint csütörtökön, a "sötét művészeteknek" szentelt Dark Mofo Fesztivál egyik fő attrakciójaként.

A művész a tervek szerint vasárnap jön ki a "koporsóból", amely felett addig visszazárták a megbontott aszfaltot.

Parr rengeteg vizet, olvasnivalót, valamint egy hősugárzót vitt magával, ennivalót azonban egy falatot sem. Az oxigén szivattyún keresztül érkezik a konténerbe, amelyben egy pánikgombot is elhelyeztek arra az esetre, ha bármi probléma adódna.

A fesztivál kurátora, Jarrod Rawlins szerint a művész igyekszik korlátozni a folyadékbevitelét, mivel csupán egy vödröt vitt magával.

Parr performansza azon erőszakos cselekedetek következményeinek állít emléket, amelyeket a 19. századi brit gyarmatosítók követtek el az ausztrál őslakos közösségek ellen.

Miután a művész 72 óra elteltével elhagyja a konténert, azt betonnal töltik fel, hogy egyfajta időkapszulaként örökítsék át a jövő nemzedékeire.

A Dark Mofo, amelyen gyakran szerepelnek az ősi rituálékat ünneplő műalkotások és előadások, idén heves ellenérzéseket váltott ki a helyi keresztény csoportokból, amiért a fesztivál keretében piros színű, fordított kereszteket helyeztek ki szerte Hobartban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.