Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Szeptember 25. 07:25, hétfő | Helyi önkormányzati
Forrás: szekesfehervar.hu

Fennállásának 800. évfordulóját ünnepli lengyel testvérvárosunk

Fennállásának 800. évfordulóját ünnepli lengyel testvérvárosunk

Idén ünnepli lengyel testvérvárosunk, Opole, fennállásának 800. évfordulóját. Ebből az alkalomból volt ünnepségsorozat a hétvégén az Odera part menti városban, az egykori Felső-Szilézia fővárosában.

Székesfehérvárt a város polgármestere Cser-Palkovics András és Róth Péter alpolgármester képviselte az ünnepségen és az óriásbábok mellett az Pulutyka fiatal táncosai is ott voltak.

Pénteken egy európai uniós konferenciát tartottak az opolei vajdaság székhelyén, ahol 129 ezren laknak. Itt finn, német, ukrán, litván, cseh és magyar részvétel volt a házigazda lengyelek mellett. Székesfehérvár az Európa Kultúrális Fővárosa pályázatról tartott előadást. Szombaton a testvérvárosok polgármestereit fogadták a Városházán, ahol Cser-Palkovics András az Országalma másolatát ábrázoló szobrot és a város kulcsát adta át lengyel testvérvárosunknak. Ez utóbbi rendkívül szimbolikus, hiszen eddig csak magas rangú hazai méltóságok „kaphattak kulcsot” a városhoz.

Fehérvári delegáció Opolében

Az ünnepség egyik érdekessége volt, hogy lengyel barátaink minden delegációt a saját nyelvük egy-egy slágerével köszöntöttek: Fehérvárt az Omega nagy slágerével a Gyöngyhajú lánnyal, ami nagy sikert aratott az opolei Városházán.

Ugyancsak nagy sikert arattak testvérvárosunkban az óriásbábok és az Arami Pulutyka tánccsoport is. Ők vasárnap az opolei főtéren felállított színpadon is nagy sikert arattak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.