Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Augusztus 23. 17:56, szerda | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Hangverseny-orgonát építenek a fehérvári evangélikus templomban

Hangverseny-orgonát építenek a fehérvári evangélikus templomban

A fehérvári evangélikusok szeretnék, ha az egyházi és városi-közösségi célokra egyaránt tervezett hangszer megépítését széles társadalmi összefogás övezné.

A reformáció 500. évfordulóján és a Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség önállóságának 150. évfordulója küszöbén a fehérvári gyülekezet társadalmi összefogás mellett folytatná 2006-ban félbehagyott – hangversenyek megrendezésére is kiválóan alkalmasnak szánt – orgonájának építését.

A II. világháborút követően egy pneumatikus, hatregiszteres, egy manuálos hangszere volt a székesfehérvári evangélikusoknak” – kezdte az orgona történetének felelevenítését Bencze András, a Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség lelkésze, aki hozzátette: „bizony, sok probléma volt vele.”

Aztán a kétezres években, Szebik Attila, korábbi kántorunk gondolatai alapján Trajtler Gábor mester készített tervet egy 24 regiszteres orgonáról. Az általa készített terv közel fele, - az országos és a székesfehérvári egyházközség tagjainak finanszírozásában, az Aquincum orgonagyár kivitelezésében - 2006-ra elkészült. Ez a hangszer félkész állapotában is ellátta-ellátja a gyülekezet zenei szolgálatát. Azért készült ilyen grandiózus terv, mert olyan hangverseny-orgona, amelyen barokk és modern darabokat egyaránt lehetne játszani, jelenleg nincsen városunkban.” – mondta el Bencze András, majd így folytatta:

"Teleki Miklós, orgona, zongora szakos tanár, korrepetitor, a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola tanára elevenítette fel a kezdeményezést - 11 esztendő elteltével - és találkozót kért Székesfehérvár polgármesterétől, Dr. Cser-Palkovics András úrtól. Polgármester úr és a hivatal részéről is nagy nyitottságot tapasztalt tanár úr, s a találkozó alkalmával a felek egyetértettek abban, hogy a reformáció 500. évfordulója alkalmából, ne csak különféle programok legyenek, hanem valami maradandót is létrehozzunk.”

A megbeszéléseket és az elhatározást tett követte, Teleki Miklós megkereste a már nem létező Aquincum orgonagyár egykori szakembereit, akik korábban közreműködtek a fehérvári „félkész” orgona kivitelezésében. Mint megtudta az eredeti, Trajtler mester-féle, 24 regiszteres terv megvalósításához még mintegy 30 millió forint szükségeltetne.

Székesfehérvár Önkormányzata teljes mellszélességgel a projekt mellé állt, ám a reformáció szellemiségét jobban kifejezné, hogyha a város támogatása mellett társadalmi összefogás is övezné ezt az ügyet és olyan vállalkozások, cégek is támogatnák e kezdeményezést, amelyek ezt megtehetik, ezáltal fejezhetnénk ki, hogy a közösség a közösségi cél érdekében összefognak.” – fogalmazott Bencze András, lelkész.

A gyűjtés október 31-ig tart.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: