Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Augusztus 15. 09:15, szerda | Sport
Forrás: Varró Zsolt, az MTI tudósítója írja

Harmadik olimpiáját teljesítette a szabolcsi rendőrnő - A legjobb magyarként végzett a maratoni futás mezőnyében Rakonczai Beáta

Harmadik olimpiáját teljesítette a szabolcsi rendőrnő - A legjobb magyarként végzett a maratoni futás mezőnyében Rakonczai Beáta

Az athéni és a pekingi olimpia után a londoni ötkarikás világjátékokon is részt vett Rakonczai Beáta távfutó. A civilben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság főelőadójaként dolgozó nyíregyházi sportolónő a legjobb magyarként a 85. helyen végzett a maratonisták mezőnyében. A Nyíregyházi Vasutas Sport Club versenyzője elégedett a teljesítményével, és mint a tiszteletére szervezett sajtótájékoztatón elmondta: a jövőben sem zárkózik el nagy világversenyeken történő indulástól.

Szép eredmények

A 35 éves sportoló a tavaly októberben Frankfurtban megrendezett nemzetközi maratoni futóversenyen elért eredményével kvalifikálta magát a 2012-es londoni olimpiai játékokra.
Még az általános iskolában tájfutóként kezdett sportolni. Életében a váltás akkor történt, amikor testnevelés tagozatos gimnáziumba került, és tanára hatására az atlétikai edzések mellett kötött ki. 1995-ben a junior mezei futó országos bajnokságon első helyet szerezett, amellyel az ifjúsági Európa-bajnokságra is kvalifikálta magát, és bekerült a korosztályos válogatottba. Tíz kilométeren ő tartja az országos csúcsot 31:41-el. Az egyéni rekordját maratoni távon 2003-ban futotta meg Amszterdamban, ahol 2:29:54-es idővel sikerült teljesítenie a távot. Eredményével kvalifikálta magát az athéni olimpiára, ahol 48. lett a maratoni számban.
Rakonczai 2003 elején kezdett el új edzője, György Roland útmutatása alapján edzeni, akinek akkorra már öt Európa-bajnoki címmel rendelkező tanítványa volt. Év végére 72:14-ről 69:45-re javította félmaratoni egyéni csúcsát. Ezzel az időeredménnyel pedig nemcsak a 70 perces álomhatárt törte át, hanem bekerült a jegyzett távfutók közé Európában. Legkiemelkedőbb eredményei közé tartozik a 2006-os manchesteri verseny, ahol rendkívül erős mezőnyben 10 km-en 31:41-es időeredménnyel az Európa Kupa harmadik helyét sikerült megszereznie.
A még ebben az évben Debrecenben megrendezett utcai futó világbajnokságon a hatodik helyezett magyar csapat tagja volt. 2007-ben Houstonban maratoni távon 2:30:14-es időeredménnyel második lett, azzal jogot szerzett a pekingi olimpián való indulásra. A rendőrnő emellett indult a 2011 májusában megrendezett rendőr maratoni világbajnokságon is, ahol egyéniben és a magyar női csapat tagjaként egyaránt a harmadik helyezést érte el.

Londoni élmények

A tiszteletére rendezett sajtófogadáson Rakonczai Bea elsősorban a Londonban szerzett tapasztalatairól mesélt.
"Élmény volt számomra a verseny, örülök, hogy részt vehettem olimpián. Szavakkal nem tudom visszaadni azt a fantasztikus hangulatot és érzést, amelyet a helyszín nyújtott. A London belvárosában kialakított körpálya mentén rengeteg néző volt, akik kiabálva, tapsolva biztatták a mezőnyt. Sok magyar szurkoló látogatott ki, akik zászlókat lobogtattak és név szerint is buzdítottak minket. Akkora tömeg és hangzavar volt, hogy sokszor a saját lélegzetvételemet sem hallottam" - emlékezett vissza a nyíregyházi sportoló, aki életében először versenyzett a brit fővárosban.
Szavai szerint a maratoni távon nem volt szerencséje a mezőnynek az időjárással, "többször is leszakadt az ég", ráadásul hűvös is volt, bár ez a körülmény inkább kedvez a futóknak.
"A célkitűzés a tisztes helytállás volt. A kvalifikációs időt szerettem volna megerősíteni, ilyen hosszú távon azonban nem nagyon lehet pontosan tervezni, hiszen sok körülmény befolyásolja a végeredményt" - magyarázta.
Rakonczai végül legjobb magyarként a 85. helyen ért célba 2:41:20-es idővel, míg a másik két magyar közül Erdélyi Zsófia a 92. (2:44.45), Kálovics Anikó pedig a 95. helyet (2:45.55) szerezte meg.

Indulna a nagyobb versenyeken

"A londoni versenyen jól osztottam be az erőmet, amit az is mutat, hogy fél távnál én voltam a leghátrébb a magyarok közül, a végén viszont közülünk én értem be elsőnek a célba. Igyekeztem arra figyelni, hogy az elején ne vigyen el a gyors tempó, a lendület és a hév. A futás nem okozott gondot, de a végére természetesen én is elfáradtam" - idézte fel a sportolónő.
Rakonczai Beáta tervei között egyelőre a pihenés szerepel, de szeretne még ebben az évben kisebb utcai futóversenyen részt venni. "Annak eredményét látva tudunk majd tervezni, a jövőben nem zárkózom el a nagyobb versenyeken való indulástól sem" - mondta a versenyző.

Címkék: Olimpia-London2012

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.