Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. Július 13. 08:25, csütörtök | Helyi
Forrás: mti.hu

Legyünk résen, ha utasbiztosítást kötünk!

Legyünk résen, ha utasbiztosítást kötünk!

A magyar utasok több mint fele nem köt utasbiztosítást, mert szerintük az Európai Egészségbiztosítási Kártya is elegendő, de ez tényleg így van?

A nyári időszakban sokan utaznak külföldre, azonban az MTI közleménye szerint a külföldre utazók több mint fele továbbra sem gondoskodik megfelelő utasbiztosításról, mert szerintük a kiváltott Európai Egészségbiztosítási Kártya mellett nincs szükség további fedezetre.

A kártya, amit bárki igényelhet

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát ingyenesen igénybe lehet venni, viszont fontos róla tudni, hogy csak az orvosilag szükséges ellátásokat fedezi. Emellett több uniós országban az állampolgárok önrészt is fizetnek az ellátásért. Komolyabb sérülés vagy betegség esetén egy 10-20 százalékos önrész kifizetése azonban könnyen elérheti az ezer eurós nagyságrendet is. A kártyát csak az adott állam társadalombiztosítási szervével szerződött szolgáltató fogadja el.

Ha biztosítás megkötésére adják a fejüket

A külföldre utazók 40-45 százaléka már köt utasbiztosítást. Többen az interneten pár kattintással elintézik a biztosítás megkötését, azonban Csapó Zoltán, az egyik fehérvári biztosítási cég vezetője szerint ez nem a legjobb taktika, ugyanis többféle biztosítási típus létezik, nem mindegy, hogy az illető az Unión belül vagy az Egyesült Államokban nyaral. Más szolgáltatást kell igénybe vennie annak, aki extrém sportot űz, s annak is, aki csak a tengerparton szeretne heverészni.

Csapó Zoltán azt tanácsolta, mindig olvassuk végig a szerződést, amit készülünk megkötni, erre példának a motorozást hozta fel, hiszen többekre jellemző, hogy valamilyen járművet bérelnek a vakáció alatt.

- Vannak olyan utasbiztosítások, amelyek a nagyobb motorokkal való közlekedést kizárják, így a biztosító nem fog fizetni akkor, ha baj történik, ezért érdemes résen lenni, inkább tájékozódjunk - mesélte a biztosítási cég vezetője.

Az egyik pénzügyi biztosító cég is egy közleményében a tájékozódásra figyelmeztetett, említették, a társaságok nagy részénél a nyaralás helyszínétől függően a biztosításoknál pótdíjat is kell fizetni, például a tengerparti nyaralásnál érdemes előre megtudni, hogy a búvárkodás, a vízisí, a vitorlázás, a tengeri kajak vagy a szörf szerepel-e a kiválasztott biztosításban, vagy azt kiegészítőként kell választani.

Ha nincs se biztosítás, se egészségbiztosítási kártya

Abban az esetben, ha megtörténik a baj, azonban semmilyen biztosítással nem rendelkezünk, akkor akár nagy anyagi veszteséggel is számolhatunk. Csapó Zoltán erre egy autóbaleset példáját hozta fel:
- A közúti balesetek esetén a nyugati országokban sokkal sűrűbben mennek el a mentők helikopterrel a sérültekért, mint nálunk. Csak a helikopter körülbelül már 3 000 euróba fájhat, emellett ha súlyos a sérülése az illetőnek, s többféle vizsgálatot is el kell rajta végezni, esetleg meg kell műteni, akkor a végén akár 10-30 ezer euró (kerekítve 3-9 millió forint) is állhat a számla végösszegén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:10, kedd | Bulvár

Böde Dániel folytatja pályafutását

Meghosszabbította szerződését Böde Dániel, a labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő Paksi FC támadója, aki így a 19. élvonalbeli szezonjára készülhet a nyáron.

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:08, kedd | Sport

Nyolcvan nap a rajtig, 180-190 tagú lehet a magyar csapat

Nyolcvan nap múlva kerül sor a párizsi olimpia megnyitó ünnepségére, az eseményen pedig az előzetes számítások szerint 180-190 magyar sportoló vehet részt.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét