Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Május 18. 05:00, szombat | Bulvár
Forrás: mno.hu

Levédetnék Angelina Jolie hibás génjének jogait

Levédetnék Angelina Jolie hibás génjének jogait

Heves jogi vita tárgyát képezi az Egyesült Államokban az a hibás gén, amelyet Angelina Jolie szervezetében találtak, és amely miatt a színésznő kettős melleltávolításon esett át, egy biotechnológiai vállalat ugyanis magának követeli a tulajdonjogot.

A hollywoodi színésznőnek a The New York Timesban kedden megjelent vallomása elvileg nem befolyásolja az amerikai legfelsőbb bíróság döntését, amely várhatóan a jövő hónapban dönt a Myriad Genetics Inc. és a gének szabadalmi levédése ellen tiltakozó orvosok, betegek és jogvédők szervezeteinek vitájában.

A felperesek 2009-ben a Myriadnak összesen kilenc olyan szabadalmát támadták meg, amelyek két emberi génre, a BRCA1-re és a BRCA2-re vonatkoznak. Ezek egyike a mell-, a másik pedig a petefészekrákhoz köthető. A peres felek vitája lényegében arról folyik, hogy a két említett gén természetes képződmény-e, avagy szellemi termék. Komoly kérdésként vetődik fel továbbá, hogy a gének szabadalmi levédése akadályozza-e a kutatást és okoz-e kárt a betegeknek.

Ne lehessen szabadalmaztatni az emberi géneket

A biotechnológiai ipar képviselői szerint a bíróság sok milliárd dollárnyi befektetést riaszthat el, ha kiterjesztően értelmezhető verdiktet hoz a Myriad-ügyben. A hozzávetőleg 150 ezer kutatót és pácienst, valamint szervezeteket képviselő összefogó felperescsoport viszont azért harcol, hogy az emberi géneket, beleértve a mesterségesen előállítottakat is, ne lehessen szabadalmaztatni.

Egy fellebbviteli bíróság engedélyezte tavaly augusztusban, hogy a Myriad Genetics szabadalmaztassa a petefészek- és az emlőrák örökletes formáinak többségéért felelős BRCA1 és BRCA2 „izolált” géneket.

A kutatók, az orvosok és az ezen daganatos betegségekben szenvedő vagy ezeken átesett nők viszont úgy vélik, hogy a Myriad monopolhelyzete miatt nem fejleszthetők más orvosi tesztek, és akadályozza az alapkutatást is, ezért beadvánnyal fordultak a legfelsőbb bírósághoz. A testület novemberben fogadta be az ügyet és a múlt hónapban hallgatta meg a két felet.

A szabadalmak jogosságát vitató felperesek között található egyebek között az Amerikai Orvosok Egyesülete, az Amerikai Humángenetikai Társaság, az Amerikai Polgárjogi Szövetség (ACLU) és James Watson, aki 1953-ban az azóta elhunyt Francis Crickkel együtt felfedezte a DNS kettős spirálját.

A felperesek ügyvédei örömmel fogadták Angelina Jolie írását, amelyben a színésznő rámutatott, hogy egyes nők számára megfizethetetlen a hibás gének azonosítását célzó szűrővizsgálat. Angelina Jolie, akinek az anyja petefészekrákban hunyt el, elmondta, hogy a szűrővizsgálat 3000 dollárba (közel 680 ezer forint) került, és ez az ár szerinte számos nő számára lehetetlenné teszi a vizsgálatot. A Myriad, amelynek székhelye Utah szövetségi államban van, az egyetlen olyan cég, amely képes ezeknek a szűrővizsgálatoknak az elvégzésére.

Angelina Jolie a 0,2 százalékban

A 37 éves színésznő egyike a nők azon 0,2 százalékának, akinek a szervezetében megtalálható a hibás gének egyike. Esetében az emlőrák kialakulásának a kockázata 87 százalék, a petefészekráké pedig 50 százalék volt. A hibás génekkel nem rendelkező nők esetében a betegségek kialakulásának kockázata mintegy 10 százalékos.

A Myriad 500 millió dollárt fektetett be a BRCAnalysis néven ismerté vált szűrővizsgálat kifejlesztésébe, amely a cég szóvivője, Ron Rogers szerint a legjobb minőségű és a leggyorsabb vizsgálat.

A vállalat szerint az amerikai páciensek 95 százaléka biztosítója révén átlagosan 100 dollárért elvégeztetheti a vizsgálatot. Emlékeztettek arra is, hogy az 1952. évi szabadalmi törvény mindenre vonatkozik, „ami emberi találékonyság terméke”. A Myriad vezetői azzal is érvelnek, hogy nem az övék az egyetlen cég, amely izolált DNS-szekvenciákat szabadalmaztatott.

A mintegy 24 ezer emberi gén közel 20 százaléka van jelenleg szabadalmi oltalom alatt, ezek között több az Alzheimer-kórral vagy daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos. A szabadalmak gyakran magáncégek tulajdonai, de egyetemek és kutatóintézetek is levédettek ilyeneket abbéli szándékukban, hogy megakadályozzák a magáncégek általi esetleges elbirtoklást. A Myriad szabadalmai két év múlva járnak le, a legfelsőbb bíróság döntését pedig június végére várják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.