Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Augusztus 24. 16:06, csütörtök | Helyi
Forrás: infofehervar.hu

Nyári betegségek - Mire vigyázzunk a nyári szabadság alatt?

Nyári betegségek - Mire vigyázzunk a nyári szabadság alatt?

A nyári szabadság alatt a sajátos étrend, a szabadidős tevékenységek, a meleg időjárás, az egzotikus országokba történő utazás olyan veszélyeket rejthetnek magukban, amelyeket célszerű megelőzni.

  • Ha már kialakultak, saját magunk is elkezdhetjük a betegségek ellátását, amely enyhe esetekben akár teljes gyógyulást is eredményezhet. Súlyosabb esetekben pedig a szakszerű orvosi segítség eléréséig megakadályozhatjuk az állapot rosszabbodását.

A kiszáradás a nagy nyári melegben különösen a csecsemőket és az időseket veszélyezteti. Az előbbieket azért, mert éretlenek a szervezet vízháztartását szabályozó mechanizmusok, ugyanakkor a nagy a testtömeghez viszonyított testfelület jelentősebb folyadékveszteséget eredményezhet. Az utóbbiaknál pedig a test víztartalma az életkorból adódóan eleve kisebb, amelyet mérsékelt folyadékveszteség is kritikusan megváltoztathat.

Mit tegyünk? Nagy melegben többször együnk és keveset, kalóriaszegény, könnyen emészthető ételekből állítsuk össze az étrendünket. Ne együnk meleg leveseket és ne ragaszkodjunk a meleg ebédhez és vacsorához. Ne használjunk erős fűszereket, mert ezek fokozzák a verejtékmirigyek működését. Fogyasszunk sok folyadékot, akár napi 2-3 litert is. A napi szükségletet fedezhetjük kefir, joghurt, hideg gyümölcsleves, ivóvíz, különböző ásványvizek, natúr gyümölcslevek, gyümölcstea illetve friss zöldségeknek és gyümölcsöknek a fogyasztásával.

Ez utóbbiak a verítékezés során elveszített só pótlásában is segítenek.A szénsavas, alkoholos, magas cukortartalmú italok és a koffein kerülendők. A szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők esetében nemcsak a kevés, hanem a sok folyadékbevitel is kóros terhelést jelenthet a szervezetüknek. Óránként egy-másfél deciliter fogyasztása biztosan nem okoz problémát. Ajánlott a gyakori zuhanyozás, fürdés langyos vízben.

A hasmenés különösen egzotikus országokba történő utazás esetén illetve olyan utak alkalmával fenyeget bennünket, amikor a higiénés körülmények nem megfelelőek. A tünetekért baktériumok és vírusok egyaránt felelőssé tehetők. A kórokozók szennyezett kézzel, élelmiszerekkel terjednek. Hányinger, hányás, görcsös hasi fájdalom, gyakori híg székletürítés, láz és gyengeség a leggyakoribb tünetek.

Mit tegyünk? Legfontosabb a megelőzés. Célszerű már az elutazás előtt néhány nappal-1 héttelSaccharomycesboulardii-t és/vagyLactobacillusacidophilust, LactobacillusrhamnosusGG-t tartalmazó probiotikum szedését elkezdeni, majd az utazás alatt folytatni. Külföldön tartózkodás alatt figyelni kell a higiéniás alapszabályok betartására. Palackozott italok fogyasztása ajánlott, amennyiben a csapvíz nem megbízható ezt használjuk fogmosáshoz is.

Megbízható helyen étkezzünk, utcai árusoknál ne vásároljunk élelmiszert! Nyers ételeket, gyümölcsöket csak akkor fogyasszunk, ha meggyőződtünk azok előkészítésének megfelelő higiéniájáról. Részesítsük előnyben a frissen sült, főtt ételeket. Ha kialakult a hasmenés gondoskodjunk a megfelelő só-és folyadékpótlásról. A víz, ásványvíz mellett legjobb a sózott, szűrt zöldséglé (pl. répalé) fogyasztása, de ihatunk cukormentes teát, nem túl sok gyümölcslevet.

Együnk sós vízben főtt burgonyát, főtt rizst, párolt zöldséget, almát, banánt. Egyéb ételeket is ehetünk, de lehetőség szerint kerüljük azolajos magvak, tejes italok, alkohol, túl fűszeres, zsíros és cukros ételek, feketekávé fogyasztását. A pálinka megelőző illetve gyógyhatása a hasmenés vonatkozásában tévhit, amelynek a közhiedelemmel ellentétben semmilyen tudományos alapja nincs. Pálinka helyett szedjünk adszorbenseket: diosmectitet vagy aktív szenet.

A nyári melegben az intim fertőzések is gyakrabban fordulnak elő, amelyek kellemetlen tüneteket okozhatnak. Strandolás kapcsán az év többi napjához viszonyítva is gondosabban ügyeljünk a nemi szervek és a végbélnyílás higiéniájának betartására.

Mit tegyünk? Fontos, hogy fürdés, úszás után vegyünk egy alapos zuhanyt. Törölközzünk meg, és ne hagyjunk magunkon nedves fürdőruhát vagy nadrágot, hanem cseréljük le szárazra. Ne álljunk közös zuhanyzóba mezítláb, és ne menjünk a mosdóba, toalettbe papucs nélkül!

Ellenkező esetben számoskórokozót (pl. gombafertőzést) „gyűjthetünk be”. A lábunkat, az arcunkat és az intim testrészeinket soha ne ugyanabba a törölközőbe töröljük, kerüljük a közös fürdőlepedő használatát! Menstruáció idején nem ajánlott a fürdőzés, csak az erre a célra kifejlesztett, speciális tampon használatával. Nyilvános WC-ben soha ne üljünk az ülőkére!

A szőrtelenítést ajánlott legalább egy nappal a strandolás előtt elvégezni, hiszen akár 24 órán át érzékenyebb lehet az intim terület, ami fogékonyabbá teszi a fertőzésekre. Ne használjunk közös borotvát másokkal! A nemi szervek verejtékezését, befülledését nemcsak a levegő magas hőmérséklete okozza. Lehetőség szerint ne viseljünk túl szűkre szabott nadrágot, tanga alsót, műszálas fehérneműt. Használjunk lenge, pamut ruhadarabokat, zuhanyozzunk gyakrabban.


Dr. Tokodi István
gyermekgyógyász, gasztroenterológus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése