Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Április 06. 14:01, szombat | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Sok brit dühös lenne, ha hazájának részt kellene vennie az EP-választásokon

Sok brit dühös lenne, ha hazájának részt kellene vennie az EP-választásokon

Felmérés szerint a britek relatív többsége dühös lenne, ha hazájának részt kellene vennie a májusi európai parlamenti választásokon,

és a legtöbben ennél még a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnését is jobb megoldásnak tartanák.

A Sky Data közvélemény-kutató cég 1295 fős reprezentatív választói csoport bevonásával pénteken elvégzett vizsgálatában a válaszadók 43 százaléka mondta azt, hogy felbosszantaná - ezen a körön belül 30 százalék "nagyon dühös" lenne -, ha Nagy-Britannia részt venne az EP-választásokon.

A felmérésbe bevont választók 28 százaléka örülne, ha Nagy-Britanniában is tartanának EP-választást, 23 százalék viszont azt válaszolta, hogy az egész ügy nem érdekli.

Ha megtartanák Nagy-Britanniában az európai parlamenti választásokat, a megkérdezettek 47 százaléka részt venne, 26 százalék viszont úgy nyilatkozott, hogy bojkottálná a szavazást.

A Sky Data hangsúlyozza, hogy a részvételi hajlandóságot mutatók aránya magasabb, mint ahányan az öt évvel ezelőtti EP-választáson részt vettek, mivel 2014-ben a brit választók 36 százaléka voksolt. A cég szerint ugyanakkor rendszerint többen jelzik előzetesen választási szándékukat, mint ahányan valójában megjelennek a választóhelyiségekben.

A pénteken elvégzett felmérés szerint a britek 41 százaléka a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) hosszú ideig tartó halasztásánál és a brit EP-választási részvételnél még azt is jobb megoldásnak tartaná, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból.

A válaszolók 35 százaléka pártolná a Brexit hosszú halasztását és Nagy-Britannia részvételét az EP-választásokon, és csak 16 százalék szeretné, ha a brit EU-tagság a kormány és az EU által novemberben megkötött, a londoni alsóházban azonban háromszor is elutasított Brexit-megállapodás feltételrendszere alapján szűnne meg.

Theresa May miniszterelnök éppen pénteken kérte a Brexit legfeljebb június 30-ig terjedő halasztását Donald Tuskhoz, az Európai Tanács elnökéhez intézett levelében.

A Downing Street által ismertetett háromoldalas levél szerint May azt javasolja, hogy ha a június 30-i határidő előtt sikerül ratifikálni a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást, akkor a halasztási időszak is előbb véget érne.

A konzervatív párti brit miniszterelnök szerint London valójában olyan ratifikációs menetrendre törekszik, amely még május 23. előtt lehetővé tenné a kilépést az Európai Unióból, ugyanis így az Egyesült Királyságnak nem kellene részt vennie az aznap kezdődő európai parlamenti választásokon.

Nem hivatalos értesülések szerint Donald Tusk ugyanakkor a brit kormányfő javaslatában szereplő június 30-i határidőnél jóval hosszabb, akár egy évig tartó halasztás lehetővé tételét javasolja a tagországoknak, bár ez rugalmas határidő lenne, vagyis korábbi megállapodás esetén a brit EU-tagság előbb is megszűnhetne.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése