Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Július 11. 06:23, kedd | Helyi
Forrás: fehervariprogram.hu

Táncok a nagyvilágból, középkori forgatag, koronázás és könnyűzenei koncertek

Táncok a nagyvilágból, középkori forgatag, koronázás és könnyűzenei koncertek

Idén is lesz bőven látni és hallani való a városban a vakáció idején, szóval érdemes a fehérvári nyári programokhoz igazítani akár a családi nyaralást is.

A megszokott, szeretett programok mellett az idén újdonságok is várják a városlakókat és turistákat a Belvárosban: komoly- és könnyűzenei koncertek, néptáncosok itthonról és a világ minden tájáról, vásári hangulat a népművészeti fesztiválon, középkori forgatag, óriásbábok és III. Béla koronázása a Nemzeti Emlékhelyen.

Lagziból keresztelőbe, falusi bálból szüreti mulatságba csöppenhet egy perc alatt, aki augusztusban a fehérvári Belvárosban jár: idén először lesz része az augusztusi Királyi Napok rendezvénysorozatának a népművészeti fesztivál, amely a népi mesterségek, a hagyományok, a gyönyörű viseletek bemutatása mellé igazi vásári hangulatot kínál a látogatónak, erről kikiáltók is gondoskodnak majd. A népi mesterségeket űző iparosok nemcsak portékájukat hozzák a városba, de meg is mutatják, hogyan készülnek azok, sőt, megengedik, hogy az érdeklődő látogató maga próbálkozzon, mondjuk a fazekas korong nem is olyan egyszerű kezelésével.

Különleges hangulata lesz a fesztivál keretében az Alba Regia Táncegyüttes Mozdulatlan legendák című táncjátékának: a nagysikerű darabot a város nevezetes szobrai ihlették – most pedig ezek környékén zajlik majd az előadás, bemutatva a szobrok által megidézett kor táncait, hagyományait.

S ha már tánc: persze, hogy ebben az évben is eljön Fehérvárra a világ! Az idei Nemzetközi Néptáncfesztivál már a 22. a sorban. Finn, bosnyák, grúz, mallorcai, török, nepáli és algír táncosok, zenészek érkeznek, kiegészülve egy szibériai orosz és egy burját csoporttal, akik mellett a Fitos Dezső Társulat táncjátékának, no meg a vendéglátó Alba Regia táncosainak tapsolhat a közönség a Fő utcai felvonuláson, a színpadon és a Táncházban.

A Királyi Napokra készülve már a júliusi hétvégéken is találkozhatunk az óriásbábokkal a Fő utcán, hozzájuk hagyományőrző csoportok csatlakoznak bemutatókkal, velük hangolódunk a megnyitóra, a Fény utca varázslatára, a Koronázási Ünnepi Játékok középkori forgatagára és a Szertartásjátékra, amely idén III. Béla koronázását idézi meg a Nemzeti Emlékhelyen. A Szertartásjáték több újdonsággal is várja a nézőket: más lesz a színpadkép, és új szereplőket is látunk majd a darabban, amelynek főszereplője Hirtling István, zenéjét Szirtes Edina Mókus jegyzi, a darabot Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója rendezi.

A komolyzene kedvelői a zeneirodalom egyik legnagyszerűbb alkotását hallhatják a Musica Sacra keretében: igazi csemege lesz Verdi Requiem című sodró lendületű, grandiózus műve, amelyet a világ legnagyobb operaházaiban fellépő sztárszólisták, Lukács Gyöngyi, Komlósi Ildikó, Otokar Klein és Alexandru Agace előadásában hallhatunk az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kíséretével, valamint több fehérvári kórus közreműködésével.

Az augusztusi nyári esték „tartozéka” évek óta a könnyűzenei koncertek sora – ezek idén sem hiányoznak a kínálatból. A Zichy színpadra – ami előtt idén már lelátó is várja majd a nézőket – érkezik a Hooligans zenekar, a Király testvérek, Linda és Viktor Bebével, a Zenevonat Szuperprodukció Karácsony Jánossal és Solti Jánossal az LGT legnagyobb slágereit hozza el, és láthatunk egy revüt is, amelyben Koós Réka, Fenyő Iván és Gájer Bálint dalai mellett a tánckar látványos produkciója teszi teljessé az élményt mindenki számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése