Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Szeptember 19. 18:37, kedd | Belföld
Forrás: mti

Több mint 200 település vesz részt az Európai Mobilitási Héten az idén

Több mint 200 település vesz részt az Európai Mobilitási Héten az idén

Az idén több mint 200 magyarországi település vesz részt a 16. Európai Mobilitási Héten - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Homolya Róbert kifejtette, a közlekedés forradalmi változáson megy át, mivel egyre több elektromos meghajtású jármű közlekedik, de a folyamatosan fejlődő közösségi közlekedést és kerékpározást is évről évre többen választják az iskolába vagy munkába járáshoz.

Emlékeztetett arra, hogy 15-20 évvel ezelőtt évente még mintegy 2000 ember halt meg közlekedési balesetben Magyarországon, ez a szám az elmúlt évek közlekedés-biztonsági beruházásainak köszönhetően évi 600-ra csökkent. Ez nagyjából az uniós átlagnak felel meg, ugyanakkor szükséges, hogy a javuló tendencia folytatódjon - emelte ki.

Az eseményen Violeta Bulc közlekedéspolitikáért felelős uniós biztos arról beszélt, hogy a közlekedés okozza a szén-dioxid-kibocsátás 24 százalékát Európában, ezért fontos lenne csökkenteni a légszennyezést.

Kifejtette, hogy a levegő szennyezése évente 400 ezer európai lakos korai halálát és mintegy 120 milliárd euró többletköltséget okoz. Csak közlekedési balesetben mintegy 25 ezer ember hal meg évente Európa útjain - figyelmeztetett.

Elmondása szerint Magyarország az innovatív közlekedési fejlesztések, az alternatív üzemanyagok elérhetősége (például az elektromosautó-töltőállomások) területén élen jár Európában, ezért más országoknak is jó példa lehet.

Fontosnak nevezte, hogy az Európai Mobilitási Hét akcióval felhívják az emberek figyelmét arra, hogy munkanaponként mintegy 1 milliárd euró veszteséget okoznak a közlekedési dugók a kontinensen.

A tájékoztatón Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója kiemelte, hogy a közösségi közlekedésnek ki kell aknáznia a fejlődő technológiai lehetőségeket. Rámutatott: meg kell változtatni azt a szemléletet, hogy a közösségi közlekedés csak viszi az adófizetők pénzét, mert a világon szinte mindenhol veszteséges, pedig e nélkül a városokban még a mostaninál is sokkal nagyobb dugók lennének, ezért folytatni kell a fejlesztéseket ezen a területen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni