Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Július 13. 17:50, csütörtök | Helyi
Forrás: feol.hu

Vásár nélkül is elkél a portéka

Vásár nélkül is elkél a portéka

Kivétel nélkül szép, míves, ízléses kézműves darabok láthatók a Lamberg-kastély kiállítótermében, augusztus 3-ig.

Megnyílt a "Vásár nélkül is elkél a portéka", Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megye kézműveseinek vándorkiállítása, és az első állomás a móri galéria. Onnan majd Komáromba és Balatonfüredre vándorolnak a tárgyak. A minőség pedig nem véletlen, hiszen mint Komendó Gabriella, a Fejér Megyei Művelődési Központ munkatársa, a MART egyesület elnöke elmondta: kivétel nélkül zsűrizett munkákról van szó. Eleve olyan alkotókat szólítottak meg, kértek fel a tárlatra, akiknek 5 évre visszamenőleg zsűrizett munkáik vannak.

A tárlaton a három megyéből a hasonló jellegű tárgyak egymás mellé kerültek. Komendó Gabriellától megtudtuk, hogy szándékosan: ezzel is meg akarját mutatni, hogy a régió milyen gazdag népművészeti kincsekben, alkotókban. S hogy ki miben erős? Fejér például a textilszakmában, Komárom-Esztergom a csipkében, Veszprém pedig a fazekasságban.

A megnyitón Varró János népzenész és Zsikó Zsuzsanna énekes adott elő szép népdalokat, Fenyves Péter polgármester pedig arról beszélt, hogy egy járási székhelynek, városnak segíteni kell a környezetében élő kézművesek bemutatkozását.

Csákányi Zoltán, a Hagyományok Háza munkatársa, néprajzkutató utalt rá, hogy régen, egy faluközösségben tudták, hogy mi az elfogadott, mi a szép, a kívülről jött hatásokat megszűrték, és azok beépültek a falu kultúrájába. Olyannyira, hogy az adott település közösségalkotó elemévé váltak. Ma ez a közösségi szűrőrendszer nem létezik, szerepét többek között a Hagyományok Háza vette át.

Végül Komendó Gabriella néhány adattal szolgált. A 3 megyéből 38 egyéni alkotó és 4 alkotóműhely közel 160 művel nevezett a kiállításra. Az alábbi szakmák képviselői szerepelnek a tárlaton: bőrműves, fazekas, keramikus, fafaragó, csipkekészítő, csipkeverő, csuhé- és gyékényműves, ékszerkészítő, hímző, szövő, sallangkészítő, hangszerkészítő, bútorfestő, babakészítő, játéktervező és -készítő, késes, kovács, nemezkészítő, tűzzománckészítő, papírmerítő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.