Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Szeptember 25. 07:17, hétfő | Helyi
Forrás: kempp.hu

VIII. Honvédfesztivál – megelevenedett a 169 évvel ezelőtti pákozdi csata

VIII. Honvédfesztivál – megelevenedett a 169 évvel ezelőtti pákozdi csata

Szombaton ünnepélyes megnyitóval, valamint 250 ifjú nemzetőr és a Katonai Hagyományőrző Egyesületek Országos Szövetsége tagegyesületeinek csatabemutatójával kezdetét vette...

a VIII. Honvédfesztivál péntekig tartó eseménysorozata a Katonai Emlékparkban, Pákozdon. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete huszadik alkalommal emlékezett a pákozd-sukorói csata évfordulójára.

Térzenével, a Honvéd Szakszervezet 3. meghívásos babgulyás-főző versenyének megnyitójával, a Magyar Honvédség Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar műsorával valamint a Katonai Hagyományőrző Egyesületek Országos Szövetsége résztvevő csoportjainak felvonulásával és sorakozójával kezdődtek a szombati „Csatatéri sokadalom” rendezvényei a Nemzeti Emlékhelyen.

Székesfehérvár Önkormányzata nevében Deák Lajosné koszorúzott

A résztvevők katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzták az 1848. szeptember 29-i pákozd-sukorói csata emlékművét.

„Nagyon fontos, hogy vannak, léteznek olyan közösségek, amelyek elkötelezetten, eltökélten ápolják a magyar katonai hagyományokat. Szeretném önöket emlékeztetni arra, hogy Simicskó István honvédelmi miniszter úr meghirdetette a "Zrínyi 2026” haderő-fejlesztési és honvédelmi programot, amelynek keretében a Magyar Honvédség teljesen megújul. A program meghatározó eleme, hogy a hagyományőrző közösségek támogatásával, bevonásával még inkább tudjuk segíteni a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség kapcsolatrendszerét. Székesfehérvár fejlesztési tervével összhangban a célkitűzésünk az, hogy a Nemzeti Emlékhely tovább fejlődjön, mind az infrastruktúra, mind a rendezvények tekintetében.” – fogalmazott Sulyok János, a honvédelmi miniszterhelyettes képviseletében jelen lévő védelemgazdasági helyettes államtitkár, majd megnyitotta a péntekig tartó VIII. Honvédfesztivál programsorozatát.

A Honvédfesztivál első napján az I. András király Lovagrend, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje és a Magyar Királyi 3. Szent István Honvéd Gyalogezred várta harci bemutatókkal és hadtörténelmi ismeretterjesztő előadásokkal az érdeklődőket.

Napközben a Bella Italia Múzeum és Bödő Viktória fotóművész kiállítása, haditechnikai és tűzoltó bemutató, a Magyar Védelemipari Szövetség technikai bemutatója, a Fehérvári Huszárok Egyesülete, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Hagyományőrző Tagozata, a Magyar Honvédség Felderítő Baráti Kör statikus bemutatói, a Bátorság Iskolája, az Apródképző játékos versenyei, BakaLand, Raptor lövészet és Miskahuszár öntés várta a kilátogatókat.

Délután 250 ifjú nemzetőr és a résztvevő hagyományőrző egyesületek részvételével bemutatták a csatát, amelynek kommentátora Dr. Hermann Róbert, a Hadtörténeti Múzeum parancsnokhelyettese volt. Az eseményen részt vettek Dr. Kovács Béla Sándor és Viza Attila önkormányzati képviselők is.

A VIII. HONVÉDFESZTIVÁL TOVÁBBI PROGRAMJAI:

Szeptember 25. (hétfő) – HONVÉDELMI CSAPATVERSENY
Általános iskolások honvédelmi csapatversenyére kerül sor, majd azt követően a hagyományszerűen megrendezésre kerülő Számháború programmal folytatódik a hét, továbbá elmaradhatatlan a programból a haditorna is.

Szeptember 26. (kedd) – SZÁMHÁBORÚ
Évek óta a Honvédfesztivál állandó és népszerű programja a pákozdi Mészeg-hegyen. A klasszikus játék modern elemekkel kiegészített változatát 10 és 16 év közötti tanulókból álló iskolai csoportok vívják.

Szeptember 27. (szerda) – „KÉSZ A CSATÁRA A SEREG”
Ifjúsági Honvédelmi Nap a Katonai Emlékparkban.

Szeptember 28. (csütörtök) – HAZAFIASSÁG ISKOLÁJA NEVELÉSI KONFERENCIA
Az eddig közel húszezer diáknak programot biztosító Hazafiság Iskolájához kapcsolódóan hazafias, honvédelmi nevelési konferencia kerül megrendezésre Székesfehérváron.

Szeptember 29. (péntek) – A SZÁRAZFÖLDI HADERŐNEM NAPJA
10.00: Megemlékezés Dr. Gyuricza Béla emléktáblájánál
11.00: Koszorúzási ünnepség a csata emlékművénél

Megemlékezéssel zárják az egész heti programokat a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen az 1848. szeptember 29-i pákozd-sukorói csata 169. évfordulójának tiszteletére.

E napon 14 órakor avatja fel Dr. Benkő Tibor, vezérezredes, Honvéd Vezérkari főnök Pákozd határában Rohonczy István szobrászművész alkotását, „Miskahuszár” szobrát. A maga nemében egyedülálló, 12,5 méter magas alkotás 100 tonna. A monumentális szobor Pákozdon, az M7-es autópálya mellett, az úgynevezett Bogárhalmon áll, ott, ahol a mondák szerint Jellasics horvát bán és császári-királyi táborszernagy állt 1848 szeptemberében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.