Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Augusztus 04. 17:36, péntek | Helyi
Forrás: hirado.hu

A dolgozó hőmérséklete számít, nem a levegőé

A dolgozó hőmérséklete számít, nem a levegőé

A kánikula idején alkalmazható munkaügyi előírások elsősorban a munkavállaló testhőmérsékletéről szólnak és nem a levegőéről. Ha valaki túlhevül, nem kötelezhető munkára, legfeljebb hűvösebb helyen.

Nincs olyan általános szabály, ami alapot adhatna az interneten napok óta terjedő álhírnek, mely szerint akár általános munkaszüneti napot is elrendelhetnek az országban a kánikula miatt – erről beszélt a Ma reggelben Czuglerné Iványi Judit munkajogász.

A szakember egyúttal hangsúlyozta, a szabályozás tulajdonképpen a munkavállaló testhőmérsékletéről szól. E szerint, ha az meghaladja a 38 Celsius-fokot, akkor már nem kötelezhető munkavégzésre azon körülmények között, amelyek ezt az állapotot kiváltják. Ez azt is jelenti, hogy a dolgozónak, ha kánikula okozza nála a túlhevülést, akkor hűvösebb vagy a hőség szempontjából biztonságos helyen továbbra is rendelkezésre kell állnia – mondta a munkajogász.

Kiemelten kell figyelni a dolgozókra

Czuglerné Iványi Judit arról is beszélt, hogy az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés lehetőségét alapvetően a munkáltató köteles biztosítani, így a hőség idején túlzottan meleg munkahelyen dolgozók védelméért is felelős. A vonatkozó szabályokat pedig részben a munkaügyi törvény, részben az arra épülő rendeletek írják elő.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban közölte, a tartós hőség különösen megviseli az emberi szervezetet, ezért kiemelten fontos, hogy a munkavállalók alkalmazkodni tudjanak a forró napokhoz. A munkaadók kötelezettsége, hogy a hőségriadó ideje alatt az alkalmazottaik igénye szerinti mennyiségben hűtött védőitalt biztosítsanak, emellett a munkavégzés során rendszeresen iktassanak be pihenőidőt, és a kritikus 11-15 óra közti időszakban lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen dolgozzanak a munkavállalók.

A Híradó stúdióbeszélgetése:

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.