Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Szeptember 27. 09:09, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A finn dizájn lesz a fővendég a Budapest Design Héten

A finn dizájn lesz a fővendég a Budapest Design Héten

A Budapest Design Hét idei kiemelt vendége Finnország lesz, főszereplője pedig a finn dizájn egyik központjaként is működő Fiskars bútoraival, tárgyaival. A Fiskars Design Village: Újak és Klasszikusok című kiállításának megnyitója szombaton lesz a Design Terminálon.

A Fiskars Design Village Goes Budapest programsorozat négy részből áll majd: kiállításból, étteremből, pop-up shopból és a projektet bemutató előadásból - tájékoztatta hírlevelében a Finnagora, a budapesti Finn Kulturális, Tudományos és Gazdasági Központ az MTI-t.
A Budapest Design Hét témája a slow life és a slow design, a kiállítás legújabb dizájnt bemutató darabjai a fiskarsi műhelyek aktív és innovatív tervezőközösségét mutatja be. A Design Village klasszikusai részben azokat a tárgyakat látni majd, melyeket az elmúlt két évtizedben terveztek és mára már széles körben ismertté váltak. A tárlat a Fiskarsban használt anyagokat is bemutatja, így találkozni fa, kerámia, üveg, kő, nemesfém és textil tárgyakkal egyaránt.
A kiállítás egyes darabjai, a fiskarsi mesterek és művészek alkotásai megvásárolhatók lesznek a Design Terminál boltjában.
A finnek nemcsak bemutatják a csúcsminőségű dizájn legújabb alkotásait, hanem a szervezők megpróbálják a látogatók számára azt megtekinthetővé és megízlelhetővé is tenni a finn konyhán keresztül.
A helyi ételek szeretete ugyanis nagyon fontos része a fiskarsi életnek. A műhelyek mellett 1836-tól folyamatosan működik a Wärdhus étterem, amelyet ma helyi nyersanyagokra épülő konyhájáról ismernek. A dizájn hétre az étterem tulajdonosai: Patrick és Marja Karlsson eljönnek Budapestre.
A vendéglő teljes berendezése - a kanalaktól a bútorokig - Finnországban készült. Az étterem fa asztalai és székei egyenesen a fiskarsi Nikari műhelyéből érkeznek. A belsőépítészeti terveket Antti Siltavuori készítette.
A dizájn hét keretében szombaton este 19 órától az Anker klubban a Fiskarsból érkezett vendégek: Karin Widnäs keramikus, Antti Siltavuori belsőépítész, ipari formatervező és Camilla Moberg dizájner számol be jelenlegi munkájáról, arról, hogy min dolgozik éppen - olvasható a Finnagora hírlevelében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk