Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 26. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A gyerekek védelmében módosul a KRESZ

A gyerekek védelmében módosul a KRESZ

A jövőben egy álló gyermekszállító busz mellett legfeljebb 30 kilométeres óránkénti sebességgel haladhatnának el a járművek, és ez a sebesség lenne kötelező ott is, ahol gyermekek léphetnek az úttestre - ezt is tartalmazza a közúti közlekedés szabályait (KRESZ) módosító kormányrendelet tervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.

A jelenlegi szabály úgy szól, hogy ha a 'gyermekszállítás' táblával megjelölt autóbusz vagy iskolabusz az úttesten áll, és használja a vészvillogóját, akkor az a gyermekek be- és kiszállását jelzi. Ilyenkor a járművet kikerülni vagy az autóbusz mellett elhaladni csak fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel szabad.

Az új szabály szerint az ilyen busz mellett csak 30 kilométeres óránkénti sebességgel szabad elhaladni. További szigorítás az, hogy ha az úttest nem alkalmas párhuzamos közlekedésre, akkor a busz mellett legalább 2 méteres távolságot tartva kell elhaladni.

A jövőben lakott területen belül, a megállóból való kiálláskor nemcsak az autóbusznak, hanem az iskolabusznak és a gyermekeket szállító busznak is elsőbbsége lesz. Kiegészül a KRESZ egy másik, 30 kilométeres sebességkorlátozással is. Ha 'gyerekek léphetnek az úttestre' piros keretű, háromszög alakú tábla áll az úton, akkor az alatta, kiegészítő táblán szereplő távolságon belül csak ekkora sebességgel lehet hajtani. A módosítás várhatóan május 1-jén lép majd hatályba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk