Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Június 29. 08:00, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A kánikulában az ivóvíztermelés 15-50 százalékkal emelkedett

A kánikulában az ivóvíztermelés 15-50 százalékkal emelkedett

Az elmúlt napokban a kánikula miatt az ivóvíztermelés 15-50 százalékkal emelkedett a napi átlagigényhez képest - közölte a Magyar Víziközmű Szövetség hétfőn az MTI-vel a szolgáltatóktól kapott adatok alapján.

A nagy kánikula és a hetek óta tartó száraz idő miatt Magyarországon egyre több szolgáltató arra kényszerült, hogy ivóvízhasználati korlátozást rendeljen el. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a felhasználók nem tudnak vizet fogyasztani, hanem azt kérik, hogy mellőzzék a locsolást, a gépjárművek mosását - írták a közleményben.

Hozzátették, hogy ennek oka nem az, hogy nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségben ivóvíz, hanem az, hogy az utóbbi években, évtizedekben nem történt bővítés az ivóvízhálózatokon, azonban a lakosság száma nagyon sok helyen megnövekedett, így több vizet fogyasztanak, főleg a meleg nyári időszakban. Emellett a víziközmű rendszerek állapota, az elmaradt pótlások hiánya is hozzájárul a többletfogyasztással járó nyomáskülönbségek jelentkezéséhez.

A közlemény szerint lokális jelleggel voltak hálózati problémák, valamint érkeztek a szolgálatással kapcsolatban hibabejelentések, ezek azonban helyi jellegű hálózatot érintő meghibásodások és fennakadások voltak, és mindenhol sikerült orvosolni a problémákat.

A szövetség hangsúlyozza, hogy a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz megfelel az európai uniós előírásoknak, jogszabályoknak, a csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer, biztonsággal fogyasztható.

Kiemelték, Magyarország vízkészletét tekintve kiemelten jó helyzetben van, és azt kérik a lakosságtól, felhasználóktól, hogy a kiemelkedően meleg kánikulai időszakban legyenek figyelemmel a helyi víziközmű szolgáltatók kéréseire.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.