Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. November 13. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A SZÉP-kártya tartja életben a vidéki éttermeket

A SZÉP-kártya tartja életben a vidéki éttermeket

Ha a kormány nem vezette volna be a SZÉP-kártyát, a vendéglátóegységek ma óriási problémákkal szembesülnének, de így is jelentősen visszaesett a forgalmuk – mondta a Rádió Orientnek nyilatkozva Barabás Zoltán. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség éttermi alelnöke szerint a magyar konyhát csak világszínvonalon érdemes működtetni, ahol otthonos kell legyen a hungarikumnak számító főzelék is.

„Amennyiben a kormány nem vezeti be a SZÉP-kártyát, a vendéglátóegységek nagy bajban lennének” – hangsúlyozta Barabás, hozzátéve, hogy a 2006-os évhez képest így is 30 százalékos a visszaesés a forgalomban. „A rendszer egyetlen hibája, hogy az emberek leginkább wellness hétvégére használják fel az utalványokat, részben lustaság, részben pénztelenség miatt nem járnak étterembe. Éppen ezért a vendéglátás nagyon sanyarú sorsot él meg. A kilátástalan helyzetből sokan új dolgokkal próbálnak kitörni, sorra születnek a fővárosi lakáséttermek, az illatvacsorák és a molekuláris konyhák. „Az éttermeket azonban nem lehet egyik napról a másikra mind megváltoztatni. A vidéki vendéglátásban például nem nagyon lehet ezeket a trendeket bevezetni” – emelte ki Barabás, aki szerint nem a szakértelemmel, hanem a pénzhiánnyal van probléma. Épp ezért újítások helyett vidéken inkább a hagyományos ünnepi alkalmakra építenek, Márton-napi programokkal és disznóöléssel próbálják becsalogatni az embereket.

A válság hatására az éttermek többsége a színvonal emelésével válaszol: terjed az európai módú tálalás, jobban odafigyelnek a vendégre. A fiatal szakemberek nagy része külföldi munkavállalásra kényszerül, ennek azonban megvan az előnye is - a külföldi tapasztalatokat hazahozzák, és itthon is meghonosítják. Mindezek ellenére a hagyományőrzés fontos feladat. „A magyar termékeknek és ételeknek van nimbusza. Nekünk is a franciák és az olaszok példáját kellene követnünk, és a turisztikai vonzerővel bíró termékekkel becsalogatni az embereket a világ minden részéről. Világszínvonalon kell elkészíteni ételeinket. Az ugyanis téveszme, hogy a magyar konyha zsíros és a legfűszeresebb ételekkel bír. A minimum, hogy egy magyar szakács a hazai ételeket tökéletesen tudja elkészíteni.” -szögezte le a Rádió Orient vendége.


Az új trendek egyre jobban terjednek az országban, azonban az új megoldásokhoz megfelelő technológia is szükséges. Barabás Zoltán éttermi alelnök a 70-80 fokon, zsírban történő sütés, vagyis konfitálás régi-új technológiáját emelte ki példaként, ami ismét népszerű a magyar konyhában; ennél is korszerűbb technika a szuvidolás, amikor a nyers étel nem is találkozik főzés során a vízzel, és vákuumcsomagolásban, 40-50 fokon fő meg úgy, hogy minden aromáját meg lehet őrizni.

Barabás szerint a hétköznapokban is érdemes kipróbálni ezeket a megoldásokat, s nyugodtan elrugaszkodhatunk a klasszikus, forró zsírban vagy olajban történő sütéstől. Ráadásul, nem is kell mindent otthon elkészítenünk.' Manapság olyan minőségű konyhakész termékek is kaphatóak, mint a hal és a jázminrizs” – mutatott rá a szakértő.

A konyhakész étel azonban nem minden esetben megoldás vagy egészséges alternatíva. A szocializáció és az otthoni szokások nagyban meghatározzák, ki milyen ételeket fogyaszt. „Sajnos napjainkban a gyorsan elkészíthető ételek kerültek előtérbe. Ezeknek azonban nincsen ízvilága és rostozata. A gyerekek teljesen elszoktak a természetes ízektől, nem ismerték meg a vidéki zamatok különlegességét. Emellett a gyors étkezések sem válnak előnyünkre: nem rágjuk meg jól az ételt, gyorsan akarjuk teletömni hasunkat” – sorolta a hibákat a szövetség éttermi alelnöke.

A drágább, ám nyersanyagban gazdagabb termékek vásárlása hosszabb távon megtéríti az árát: finomabbak és nem tartalmaznak mesterséges anyagokat. Barabás Zoltán kiemelte, egy kilós tyúk és a szupermarketben vásárolt előkészített húscsomagok árkülönbsége nem olyan nagy, de a minőségben már jelentősek a különbségek Az éttermi alelnök emellett a könnyen elkészíthető, ám annál táplálóbb főzelékekről is szót ejtett. „A világ egyik legérdekesebb készítménye a főzelék, máshol nem is készítik. Gyorsan elkészíthető és kevés nyersanyagmennyiség szükséges hozzá.” Sokan azzal riasztják el a gyerekeket a főzeléktől, hogy túllisztezik az ételt - emelte ki a vendég.

***

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség a legnagyobb, gasztronómiában érdekelt szövetség az országban: több mint 1200 tagot számlál, és összesen közel 3-5 ezer főt mozgat meg rendezvényei során. Az érdekvédelmi szövetség célja a magyar ételek támogatása, valamint a tradiconalitás mellett az új értékek befogadása. „A jövő generációját úgy szeretnénk nevelni, hogy tovább vigyék az ismert magyar gasztronómiai értékeket, emellett pedig az új szokásokat is elsajátítsák” – hangsúlyozta a szövetség éttermi alelnöke. Az MNGSZ munkájában több, gasztronómián kívüli érdekvédő csoport és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is fantáziát lát, s már számos együttműködés született a tárca és a szervezet között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben