Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. November 16. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Amit a Babakötvényről tudni kell

Amit a Babakötvényről tudni kell

2013. december 2-án kerül kibocsátásra, a speciálisan Start-értékpapírszámlára vásárolható Babakötvény. Az új konstrukció lényegesen megkönnyíti a szülők és hozzátartozók számára gyermekeik megtakarításainak kezelését. A Babakötvény első sorozata - 2032/S - kizárólag a 2014. január 31. napjáig született, a Magyar Államkincstárnál Start-értékpapírszámlával rendelkező gyermek javára vásárolható.

A Babakötvény egy olyan egyszerű és átlátható befektetési forma, amely a piacon kiemelkedő hozamot biztosít. A gyermekeik számára előtakarékoskodni szándékozóknak így a lehető legjobb választás: megkönnyíthetik vele a gyermek életkezdését, például felsőfokú tanulmányainak megalapozását, pályakezdését, családalapítását.

Babakötvény legfőbb jellemzői:
1 forintos alapcímletű;
19 éves futamidejű;
Változó kamatozású, az éves kamatozás mértéke az előző év átlagos fogyasztói árindexe, növelve az első sorozat esetében 3% kamatprémiummal;
Kamatjóváírás minden év február 1-jén;
A gyermek születési évéhez igazodó állampapír-sorozat, amely folyamatosan, a futamidő végéig megvásárolható;
Automatikus újra befektetés lehetősége. A kamat összege az ügyfél állandó rendelkezése szerint automatikusan a gyermek születési évéhez igazodó állampapírba kerül befektetésre.

A Babakötvény első sorozata - 2032/S - kizárólag a 2014. január 31. napjáig született, a Magyar Államkincstárnál Start-értékpapírszámlával rendelkező gyermek javára vásárolható. A 2014. január 31. után született gyermekek részére a születési évükhöz igazodó, évente kibocsátásra kerülő 19 éves futamidejű állampapír vásárolható. A számlanyitás éve nem befolyásolja a gyermek részére megvásárolható állampapír kondícióit, hiszen az minden esetben a gyermek születési évéhez igazodik függetlenül a számlanyitás időpontjától.
A Babakötvényt a Kincstár legkorábban a gyermek 18. életéve betöltésének napján visszavásárolja és a fiatal felnőtt részére a névértékkel és a felhalmozott kamatokkal növelt összeget kifizeti.

A magyar állam évente, a Start-értékpapírszámlára magánszemély által befizetett összeg 10%-át, de maximum évi 6.000 Ft támogatást ír jóvá minden számlán. Amennyiben a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, akkor a számlájára történő szülői befizetés 20%-ának megfelelő, de maximum 12.000 Ft összegű támogatásban részesül. Ugyanez a 12.000 Ft összegű támogatás illeti meg a nevelt gyermekeket is.

A 2013. december 1-jét megelőzően a Kincstárnál vezetett Start- értékpapírszámlán nyilvántartott, állampapír formájában meglévő követeléseket a szülők az adott állampapír lejáratáig tarthatják, a lejáratot követően, valamint a futamidő közbeni kamatok vonatkozásában a követelés automatikusan a 2013. évben kibocsátott 2032/S sorozatú Babakötvénybe kerül befektetésre.

A szerződéskötéshez az alábbi dokumentumok szükségesek:
a számlát nyitó személy személyazonosságának és lakcímének igazolására szolgáló okmányok (személyi igazolvány vagy személyazonosító igazolvány vagy útlevél vagy gépjárművezetői engedély kártya),

A számlanyitás kapcsán - az Ön kényelme érdekében - javasolja az Államkincstár, hogy:
a családi pótlékra jogosult szülő járjon el az ügyintézéskor, megkönnyítve ezzel az adminisztrációt,
éljen az Ügyfél-regisztráció nyújtotta lehetőségekkel, ezzel is jelentősen lerövidítve a számlanyitás folyamatát, továbbá
vegye igénybe a Magyar Államkincstár honlapján elérhető Online időpontfoglalás szolgáltatásunkat, melynek segítségével Ön interneten keresztül, előzetesen lefoglalt időpontban keresheti fel állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatainkat, így rövidebb várakozási idő mellett intézheti ügyeit-írja a Magyar Államkincstár tájékoztatójában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során