Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Október 23. 08:00, szombat | Külföld
Forrás: Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Az év végéig még legalább 16 millió dózis vakcina érkezik Ukrajnába

Az év végéig még legalább 16 millió dózis vakcina érkezik Ukrajnába

Még legalább 16 millió dózis, a koronavírus ellen hatékony vakcina érkezik az év végéig Ukrajnába - jelentette ki Viktor Ljasko egészségügyi miniszter pénteken a parlament plenáris ülésén.

A tárcavezető hozzátette, hogy az ország garanciákat kapott további vakcinaszállítmányokra is a következő két évre vonatkozóan pontos szállítási időkkel és versenyképes áron.

Kitért továbbá arra, hogy jelenleg az országban az állami laboratóriumok már napi 75 ezer PCR-tesztet végeznek, és képesek még többre is. Kiemelte, hogy az antigén tesztekkel együtt Ukrajna az elvégzett tesztek számát tekintve megelőz több nagy európai országot, és ötször meghaladja az Európában megállapított minimális mértéket. Szavai szerint a tesztekből elegendő mennyiség van az országban 2022 első negyedévének végéig.

Közben az ukrán sajtó nyilvánosságra hozta, hogy Nagyija Szavcsenko volt parlamenti képviselő - nővérével együtt - hamis PCR-teszttel próbált Törökországba utazni. A hírt Denisz Monasztirszkij belügyminiszter is megerősítette, megígérve, hogy tárcája részéről "kemény reakciók lesznek" az ilyen esetekre. A miniszter közölte azt is, hogy eddig már csaknem 800 büntetőeljárást indítottak hamis oltási igazolások kiállítása miatt.

Szavcsenko arról vált ismertté, hogy 2014-2016 között csaknem két éven át tartották fogva Oroszországban, amiért ukrán oldalon harcolt a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban. 2018 márciusában pedig a kijevi parlamentben vették őrizetbe, miután megvádolták azzal, hogy terrortámadást tervelt ki társaival parlamenti képviselők és felsővezetők ellen. 2019 áprilisában szabadlábra helyezték, majd két hónapra rá az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette előzetes letartóztatásba helyezését.

Ukrajnában péntekre újabb csúcsot döntött az újonnan regisztrált fertőzöttek és az egy nap alatt elhunytak száma. Az azonosított fertőzötteké 23 785-tel 2 725 385-re, a halálos áldozatoké pedig 614-gyel 63 003-ra nőtt. Az aktív betegek száma csaknem 15 ezerrel 301 017-re emelkedett. Az elmúlt napban 5141 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 6 829 174-en kapták meg valamely védőoltás mindkét dózisát a 42 millió lakosú Ukrajnában. További 1 728 483-an még csak az oltás első adagját vették fel. Csütörtökön 269 666 embert oltottak be az országban, ami új rekordnak számít.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.