Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Március 28. 13:05, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Az önkormányzati ciklus utolsó időközi választásait tartják vasárnap

Az önkormányzati ciklus utolsó időközi választásait tartják vasárnap

Ibrányban és Szelevényen is polgármesterről döntenek. A most megválasztott polgármesterek mandátuma csak néhány hónapig, a következő választásig, 2019 őszéig szól.

A 2011-ben elfogadott alaptörvény szerint a helyi vezetőket a korábbi négy helyett ötévente kell megválasztani, a legutóbb 2014-ben volt ilyen választás. Ha azonban egy egyéni választókerületi képviselő vagy polgármester helye megüresedik, időközi választást kell tartani.

A választási eljárási törvény szerint azonban nem lehet időközi választást tartani az általános önkormányzati választás évében április 1-je és a választás napja között. Ez azt jelenti, hogy az októberi általános választás előtt az utolsó időközi választásokat március 31-én tartják.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ibrányban azért tartanak időközi választást, mert a korábbi polgármester, Berencsi Béla (független) múlt év decemberében meghalt. A 71 éves korában elhunyt településvezető 1975 júliusától irányította a Tisza-parti kisvárost; ezzel ő volt az ország második legrégebben hivatalban lévő polgármestere a Veresegyházat 1965 óta vezető Pásztor Béla után. A polgármesteri tisztségért a vasárnapi választáson két független jelölt indul: Trencsényi Imre és Németh Szilvia. A választói névjegyzékben 5374-en szerepelnek.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Szelevényen szintén a korábbi polgármester, a Hármas-Körös-parti községet 2005 óta irányító Pánczél Ferenc januári halála miatt tartanak időközi polgármester-választást. A tisztségért öt jelölt indul: Kerekesné Holló Helga a Fidesz színeiben, Gálos László, Kiss Tibor, Kurtán Imre és Sáfár Sándor függetlenként. A választói névjegyzékben 821-en szerepelnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.