Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. December 23. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: mti

Donald Trump amerikai elnök aláírta az adótörvényt

Donald Trump amerikai elnök aláírta az adótörvényt

Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban pénteken aláírta a kongresszus által a héten elfogadott adótörvényt, amely a republikánus párti elnök legnagyobb törvényhozási győzelme elnöksége első évében.

Az elnök a Fehér Ház Ovális Irodájában, újságírók jelenlétében szignálta a másfélezer milliárd dolláros adócsökkentést előirányzó törvényt.

"Nagyon, nagyon büszke vagyok rá" - mondta az újságíróknak, és hozzátette, hogy a törvényben "fantasztikus dolgok" vannak a vállalkozások, a dolgozó emberek, a középosztály és mindazok számára, akk munkahelyeket teremtenek. Úgy fogalmazott: a vállalatok "megőrülnek majd" ezért a törvényért.
Trump elmondta, hogy eredetileg januárban szerette volna aláírni a törvényt, de amikor látta, hogy a hírekben karácsony előtti aláírást emlegettek, "azonnal felhívta" a munkatársait és kérte a pénteki aláírást. "Nem akartam, hogy azt mondják, nem tartom meg az ígéretemet" - mondta. A Fox televízió kommentátora szerint az aláírás "karácsonyi ajándék" volt az adófizetőknek.
Az újságíróknak nyilatkozva az elnök azt hangsúlyozta, hogy a mostani adócsökkentés még nagyobb arányú, mint a több mint három évtizeddel ezelőtt, Ronald Reagan elnöksége idején elfogadott adótörvényben előírányzott csökkentés.

Donald Trump ezzel egyidejűleg aláírta azt a kongresszus által csütörtök este elfogadott törvényt, amely biztosítja a szövetségi kormányzat finanszírozását január közepéig és aláírta a rakétavédelmi rendszerek feljlesztésére fordítandó négymilliárd dolláros kiadásról szóló törvényt is.
A rövid aláírási ceremónia után Trump a floridai birtokára indult, ahol a karácsonyi ünnepeket tölti.

Az adóreform jelentős adócsökkentéseket, egyes adóformák eltörlését és az adórendszer egyszerűsítését tartalmazza.

Legfontosabb eleme a vállalati nyereségadó mérséklése 35 százalékról 21 százalékra. Ez a rendelkezés már a jövő évtől hatályba lép. Az eredeti javaslat szerint 20 százalékra csökkent volna a vállalati nyereségadó mértéke.

A republikánus adócsomag megtartja a személyi és a családi jövedelemadók hatsávos rendszerét azzal, hogy a legmagasabb jövedelműek jelenlegi 39,6 százalékos adója 37 százalékra csökken. A hat sáv 10, 12, 22, 24, 32, valamint az említett 37 százalékos adózást jelenti.

Jelentős mértékben nőnek az egyéni és családi adókedvezmények, de egyes adókedvezmények megszűnnek. Megemelik azt a küszöböt is, amely alatt a családoknak nem kell jövedelemadót fizetniük.

A törvény jelentős mértékben, legfeljebb 10 ezer dollárra csökkenti az egyes szövetségi államokban létező forgalmiadó-visszatérítések mértékét, illetve limitálja az ingatlanadót.

A törvény egyszeri adót vet ki azokra a vállalatokra, amelyek offshore pénzeket kezelnek.

Az ellenzéki Demokrata Párt politikusai hevesen támadták az adóreformot, mert szerintük a módosítások a gazdagoknak és nagyvállalatoknak kedveznek, míg az alacsonyabb bevételű amerikaiaknak idővel egyre több adót kell fizetniük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése