Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2017. Október 13. 11:19, péntek | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Előadásokkal ünneplik a 80 éves pannót a Csók István Képtárban

Előadásokkal ünneplik a 80 éves pannót a Csók István Képtárban

Október 19-én csütörtökön 18 órakor a Csók István Képtárban ünneplik a pannó 80 éves \"születésnapját\".

Aba-Novák Vilmos alkotásának restaurálásáról Kurovszky Zsófia tart előadást, az 1937-es párizsi világkiállítás magyar sikereiről és az Aba-Novák pannóról pedig Gál Vilmos történész-muzeológus emlékezik meg.

Október 19-én csütörtökön 18 órakor a Csók István Képtárban a pannó restaurálásáról tart előadást Kurovszky Zsófia festőrestaurátor. A Magyar–francia történelmi kapcsolatok című Aba-Novák pannó hosszú hónapokig tartó felújítása 2001-ben fejeződött be. A restaurátorok gondos munkája nyomán a hatalmas méretű alkotás ismét a nagyközönség elé került. Az előadás a restaurálás folyamatáról, érdekességeiről szól.

Ezt követően az 1937-es párizsi világkiállítás magyar sikereiről és az Aba-Novák pannóról hallhatnak előadást az érdeklődők Gál Vilmos történész-muzeológustól, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársától. Az előadás felvázolja az 1937-es párizsi világkiállítás magyar eredményeit, bemutatja a magyar pavilon építészeti sajátosságait, az Aba-Novák Vilmos pannó néhány részletét, valamint azokat a római iskolás alkotókat (Molnár C. Pál, Pátzay Pál, Szőnyi István, Ohmann Béla), akik műveikkel megjelentek ezen a világkiállításon.

A program a „Színek és színek megint” – Válogatás Aba-Novák Vilmos alkotásaiból című kiállítás kísérőrendezvénye. A belépés ingyenes.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.