Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. November 06. 08:53, hétfő | Belföld
Forrás: portfolio.hu

Érdekel, mennyi időt nyersz, hogyha a megengedettnél gyorsabban hajtasz?

Érdekel, mennyi időt nyersz, hogyha a megengedettnél gyorsabban hajtasz?

Pontosan mennyi időt nyerhetünk azzal, hogyha a megengedett sebességnél gyorsabban hajtunk az autópályákon?

A kérdés megválaszolása érdekében elkészítettünk egy táblázatot, amely megmutatja, hogy adott távolságokon mennyivel hamarabb érhet célba egy autós, vagy éppen egy motoros.

Hogyha megnézzük a legfrissebb baleseti statisztikákat, akkor általánosságban elmondhatjuk, hogy a személyi sérüléssel járó közúti balesetek legnagyobb hányadáért (közel 30 százalékáért az év első kilenc hónapjában) a gyorshajtás tehető felelőssé.

Természetesen ezeknek a baleseteknek csak egy része következik be a magyar autópályákon, ugyanakkor azt is látni kell, hogy az autópályákon bekövetkező balesetek legnagyobb hányadát pont a ráfutásos, utoléréses balesetek adják, amelyek bekövetkezéséért gyakran a gyorshajtás tehető felelőssé.

Ezért úgy gondoljuk, hogy mindenképpen érdemes elgondolkodni azon, hogy mit nyerhet egy-egy autós azzal, hogy a megengedett sebességnél kicsivel gyorsabban közlekedik, vagy éppen sokkal gyorsabban, kockáztatva ezzel mások és saját maga testi épségét.

Valószínűleg kevesen vannak azok, akik a napi adrenalinfröccs kedvéért szegik meg a szabályokat és hajtanak sokkal gyorsabban a megengedettnél. A legtöbben csupán hamarabb akarják elérni úti céljukat, vagyis időt akarnak nyerni.

De pontosan mennyi időt tudunk megspórolni azzal, hogyha az autópályán 130 helyett 140-nel, vagy 150-nel közlekedünk egy adott távolságon? Többek között erre a kérdésre is választ ad az alábbi táblázatunk, amelyben azt számoltuk ki, hogy adott távolságokon mennyi időt nyerhet egy autós, vagy motoros, hogyha a megengedett 130 km/h-s tempónál gyorsabban közlekedik. Arra természetesen mindenkinek felhívjuk a figyelmét, hogy a "megnyerhető" idő számításakor a teljes útra vonatkozó átlagsebességgel kalkuláltunk. Illetve a ténylegesen "megnyerhető" idő eltérhet az egyes modelleknél annak függvényében, hogy mennyit csal a kilométerórája.

Végignézve a táblázatot gyorsan kiderül, hogy például egy Budapest-Siófok távolságon, ahol nagyjából 100 kilométeres szakasz tehető meg szabályosan 130 km/h-s sebességgel, kicsivel több, mint 3 perc nyerhető, ha valakinek sikerül végig a 140 km/s átlagsebességet tartania. Sokan közlekednek úgy az autójukkal, hogy a tempomatot 150 km/h alá állítják, mert tartja magát a legenda, hogy a sebességmérők 155 km/h fölé vannak állítva, így pedig megúszhatják a büntetést. Nos, ezek az autósok nagyjából 6 percet nyerhetnek az imént említett 100 kilométeres távon. És vannak persze az igazán nagypályás versenyzők, akik 180-200 km/h-s sebességgel döngetnek gyakran az autópályákon, ők durván negyedórát tudnának megtakarítani ezen az útszakaszon, hogyha nem kell folyton lassítaniuk a lassabban haladó, előzésbe kezdő járművek miatt.

Mindenkinek mást jelent az a megnyerhető 6, 10, 15, 20 perc, de azért érdemes megfontolni, hogy megéri-e a kockázatot ez a minimális nyereség, szerintünk nem.

portfolio.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.