Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Május 17. 08:35, hétfő | Külföld
Forrás: Szerémy Tamás, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Fokozatosan enyhíteni kezd a járványintézkedéseken Törökország

Fokozatosan enyhíteni kezd a járványintézkedéseken Törökország

Törökország hétfőtől fokozatosan enyhíteni kezd az április vége óta érvényben lévő teljes zárlaton, amelyet a SARS-CoV-2 koronavírus okozta járvány romló mutatói miatt vezettek be - közölte a török belügyminisztérium.

Az új intézkedéscsomag június 1-ig lesz érvényben.

A rendelkezések értelmében a tartományok közötti utazást a nappali órákban ismét szabaddá teszik. Hétköznaponként az eddiginél később, 21 órakor kezdődik az éjszakai kijárási tilalom és reggel öt óráig tart. A hétvégékre vonatkozó eddigi kijárási tilalom azonban érvényben marad, ami azt jelenti, hogy a lakosok napközben csak a közeli élelmiszerboltokat kereshetik fel.

Újranyitnak az óvodák, de az iskolai oktatás két évfolyamtól - a 8. és a 12. évfolyamtól - eltekintve online formában folytatódik.

A 18 év alattiak esetében feloldják a lakhely elhagyását a 10 és 14 óra közötti idősávban engedélyező rendelkezést, mozgásszabadságukra ezentúl rájuk is a főszabályok vonatkoznak. A 65 év felettiek esetében viszont ez csak akkor válik lehetővé, ha az érintett megkapta a koronavírus elleni vakcina mindkét dózisát. A tömegközlekedést az említett két korcsoport továbbra sem veheti igénybe.

A bevásárlóközpontok kinyitnak, míg a sportlétesítmények, a mozik, valamint az éttermek és a kávézók zárva maradnak, utóbbiak azonban elvitelre vagy házhoz szállításra vehetnek fel rendelést.

A június 1-ig tartó időszakban az élelmiszerboltok hétvégénte kizárólag "alapvető szükségletet" jelentő termékeket árusíthatnak, illetve lakodalmat is tilos lesz még tartani.

A turisták továbbra is mentesek a korlátozások alól. Ezen rendelkezés a kezdetek óta sok török állampolgárban ellenérzéseket vált ki.

A török vezetés először április 13-án, a ramadán, tehát az iszlám böjti hónap kezdetén szigorított a járványhelyzet kezelésén, majd április 29-től egészen május 17-én reggel 5 óráig "teljes lezárást" rendelt el, hogy a járvány terjedését jelentősen visszaszorítva indulhasson neki a nyári turisztikai szezonnak.

Törökországban a járványügyi adatok nagymértékben javultak az utóbbi hetekben. Az újonnan regisztrált fertőzöttek napi száma április közepén még 60 ezer felett, április vége felé 40 ezer körül járt, a napokban pedig már 11 ezer közelében alakult. Ugyan ez még mindig elmarad Recep Tayyip Erdogan török elnök azon célkitűzésétől, hogy a "teljes lezárással" a napi esetszámokat legalább 5000 alá vigyék le.

Ráadásul a betegség halálos áldozatainak napi száma nem mérséklődött ilyen mértékben. A napi mutató április 30-án 394-en tetőzött, most szombaton pedig még mindig 236 volt.

A kis-ázsiai országban jelenleg a Sinovac, valamint a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával végzik a lakosság immunizálását. A kétdózisú oltóanyagok első adagját eddig 14 millió 941 ezer, míg a másodikat 10 millió 820 ezer ember kapta meg a 83,6 millió lakosból. Az oltási kampány tempója a február közepi gyors felfutás óta számottevően lassult.

Emellett Törökország április végén megállapodást kötött 50 millió adag orosz Szputnyik V vásárlásáról is. A beszerzésen felül Törökország a készítmény gyártásáról szintén szerződést írt alá Oroszországgal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése