Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Január 02. 13:56, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Így formálta a tűz a tájat

Így formálta a tűz a tájat

Dél-afrikai kutatók olyan számítógépes modellt dolgoztak ki, amely segített megfejteni, miként formálta az emberi tűzhasználat az afrikai tájat – számolt be róla a BBC hírportálja.

Az emberi tevékenység általánossá válását megelőzően a legtöbb tüzet villámcsapás váltotta ki a kontinens esős évszaka idején. Amint azonban egyre jobban nőtt az emberiség létszáma, megszaporodtak a tüzek a száraz évszak idején is, ami megváltoztatta Afrika ökológiáját. „Amikor elkezdtünk műholdfelvételeket gyűjteni, még nyilvánvalóbbá vált, milyen sok tűzeset történt” – idézte fel Sally Archibald vezető kutató.

Bár a korai emberek már 300 éve képesek voltak tüzet gyújtani, jelentősebb hatása a keletkezett erdőtüzeknek körülbelül 70 ezer évvel ezelőtt kezdődően volt. Archibald csoportja azon az állásponton van, hogy a természet megőrzéséhez szükséges jó döntések előtt ismerni kell azt is, hogy a jelenlegi tájkép hogyan alakult ki. Ebben segít kidolgozott modelljük, amelyet részletesen az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben ismertettek hétfőn.

Tanulmányuk egyik legfontosabb megállapítása Archibald szerint az, hogy a jelenlegi erdőtüzek száma az elmúlt 40 ezer évben a legalacsonyabb értéken van.

A kutatók úgy vélik, modelljüket arra is használhatják, hogy a nemzeti parkok számára tűzvédelmi akciótervet dolgozzanak ki.

Címkék: afrika, kutatók, tűz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.