Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2014. Július 19. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Halakat veszélyeztet az erdőírtás

Halakat veszélyeztet az erdőírtás

Az erdőírtás csökkenti a tavakba és folyókba hulló levelek mennyiségét, ennek következtében a vízben élő halak kevesebb táplálékhoz jutnak. Márpedig a rendelkezésre álló étel mennyisége befolyásolja a halak méretét és azt, hogy megélik-e a felnőttkort - írja a BBC.

A kutatás eredményei azt mutatták, hogy a halak biomasszájának 70 százaléka levelekből és fákból származik, nem pedig a vízben megtalálható táplálékforrásokból. Bár az algákban található szén jóval táplálóbb, de a szerves fákból származó viszont jobban hozzájárul a halak növekedéséhez és erejéhez.

Ez tulajdonképpen egy körkörös folyamat: azokon a területeken ahol több az erdő, több a baktérium, ahol több a baktérium, ott több a plankton is. Márpedig a planktonokban gazdag területen élnek a legnagyobb halak.

Az erdőírtás - amelyben leginkább az embernek van része - tehát károsítja a vízi táplálékláncot, holott a hal az egyik legegészségesebb, az emberi egészség megőrzésében fontos szerepet játszó táplálék.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.