Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Szeptember 07. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: orientpress

Hiperaktivitást okozhatnak a fül betegségei

Hiperaktivitást okozhatnak a fül betegségei

Egy új kutatás szerint a belső fül betegsége tehető felelőssé a hiperaktív viselkedésért - írja a BBC. A Science című szakfolyóiratban megjelent, egereken végzett tanulmány szerint ennek oka, hogy a belső fül problémája változásokat idéz elő az agyban.

Az olyan viselkedési problémák, mint az ADHD eredetét az agyhoz kötik. A szakemberek azonban megfigyelték, hogy gyerekeknél és tinédzsereknél a belső fül betegségei - különösen azok, amelyek befolyásolják a hallást és az egyensúlyt - gyakran párosulnak viselkedési problémával. Ok-okozati összefüggést azonban nem találtak.

Jelen tanulmányukban a kutatók azt találták, hogy a belső fül betegségei olyan változásokat idéznek elő az agyban, amelyek egyértelműen felelőssé tehetők a viselkedési problémákért.

Laboratóriumi vizsgálatok során a kutatók megfigyelték, hogy néhány egér különösen aktív volt. Megállapították, hogy ezek az állatok nagymértékben halláskárosultak voltak. Vizsgálatuk során az emberekben is megtalálható Slc12a2 jelű gén mutációjára lettek figyelmesek, valamint az irányíthatatlan mozgással küzdőknél két fehérje, a pERK és a pCREB normálisnál magasabb szintjét állapították meg.

A szakemberek szerint ennek a folyamatnak, nevezetesen a fehérje csökkentésének a célzott kezelésével csökkenthető lenne a hiperaktivitás szintje azoknál, akik a belső fül valamilyen betegségével küzdenek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: