Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Július 10. 06:33, hétfő | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Iván-napi búcsút és szerb nemzetiségi napot rendeztek

Iván-napi búcsút és szerb nemzetiségi napot rendeztek

Szent Iván-napi búcsút és Szerb Nemzetiségi Napot tartottak vasárnap Székesfehérváron a Rác utcai Szerb Ortodox Templomban és a templomkertben.

Az ünnep délelőtt püspöki szent liturgiával kezdődött, amelyet követett a hagyományos kalács és koljivoszentelés. Délután gyermekfoglalkozásokat, bábszínházi előadást tartottak és nemzetiségi tánccsoportok léptek fel. Székesfehérváron minden esztendőben Keresztelő Szent János azaz, Iván napjához közeli vasárnapon van a templom búcsúja, a fehérvári szerbség egyik legnagyobb ünnepe.

Püspöki szent liturgiával kezdődött a Székesfehérvári Szerb Ortodox Templom védőszentjének ünnepe vasárnap délelőtt. A helyi egyházközség legnagyobb ünnepe minden esztendőben a crkvena slava, vagyis a templombúcsú. Az ünnepi püspöki szent liturgia keretében Lukijan budai szerb ortodox püspök felszentelte a kalácsot és koljivót – olyan főzött búzát, amelyben mogyoró, dió, mandula és mazsola egyaránt van és a keleti rítusú keresztények szakrális böjtös eledele.

Keresztelő Szent János a székesfehérvári templom patrónusa, a mi nyelvünkön Szent Iván, a régi ortodox naptár 13 napos eltérése miatt ünnepeljük ezt ezen a vasárnapon. Ilyen nagy ünnepet csak egyszer egy évben tudunk rendezni, de nekünk, embereknek is csak egy születésnapunk van. Ez a templom nem múzeum. Ez egy élő templom. Havonta kétszer van mise, előfordul, hogy gyakrabban is, ez attól is függ, hogy az adott hónapban mennyi szent van, keressék a helyi nemzetiségi önkormányzat honlapján az időpontokat.” – mondta el Dalibor Milenkovics, esperes, aki Százhalombattán székel és fíliaként látja el Székesfehérvárt, Dunaújvárossal, Dunaföldvárral és Rácalmással együtt.

Délután a III. Szerb Nemzetiségi Nap programjaira kerül sor, amelynek során fellépett a Lórévi szerb gyermek-néptánccsoport, a Rácalmási Napsugár Asszonykórus és a Tököli Délszláv Táncegyüttes, a Kolo zenekar, a Szabad Színház művészei bábszínházi előadást tartottak valamit hagyományos szerb ételekkel, rácson sült csevapcsicsával és pljeszkavicával is várták a vendégeket. Egész nap látogatható volt a templom, az udvarban kézművesek mutatkoztak be.

Köszönjük a Szerb Nemzetiségi Önkormányzat odaadó munkáját, két héttel a Tűzzel-vassal Fesztivál után újra élettel telt meg Palotaváros szíve, a Rác utcai Skanzen, a templomkert. A hagyományok, a kultúra, művészet, vallás iránt érdeklődők itt megtapasztalhatják, hogy egy ilyen kis közösség hogyan tudott évszázadokon keresztül életben maradni.” – fogalmazott köszöntőjében Viza Attila, tanácsnok, önkormányzati képviselő.

Elismerésemet fejezem ki a szervezőknek, akik évről évre nagyon magas színvonalon rendezik meg ezt az ünnepet. A szerb közösségnek és Székesfehérvár Önkormányzatának köszönöm, hogy ezt a templomot, ezt a környéket ilyen szép rendben tartják. Volt szerencsém a múlt század nyolcvanas éveiben látni, akkor egy romhalmaz volt itt és egy lyukas garast sem tettem volna rá, hogy ezt valaha, valaki ilyen gyönyörűen helyreállítja, ezért mindig nagy tisztelettel adózom e városnak és az itt élő embereknek.” – mondta beszédében Alexov Ljubomir, a Magyar Országgyűlés szerb nemzetiségi szószólója.

A templom újraszentelése előtt még a temetőkápolnában tartottuk a búcsúnkat, idén már huszonhárom esztendeje, hogy a helyreállított templomunkban rendezhetjük . Úgy érzem, nagyon jó fogadtatása volt a harmadik nemzetiségi napunknak, fiatalok és idősek is pozitívan jeleztek vissza, tehát van értelme annak, hogy küzdünk.” – zárta a napot gondolataival Sándorovits László, a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Az eseményen részt vett Rade Drobac Szerbia Magyarországra akkreditált nagykövete is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.