Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Június 01. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Javult a munkavédelem, romlott a munkaügyi fegyelem a cégeknél

Javult a munkavédelem, romlott a munkaügyi fegyelem a cégeknél

Az elmúlt évben 16 761 munkáltatónál tartottak ellenőrzést a munkavédelmi felügyelőségek és 79,3 százalékuknál állapítottak meg különböző szabálytalanságokat. Bár elfogadhatatlanul magas ez az arány, mégis jobb a megelőző esztendő 82,8 százalékához képest. Munkaügyi ellenőrzésre 19 080 munkaadónál került sor, és 69 százalékuknál találtak jogsértést. Ezen a területen szembetűnően romlott a morál, hiszen 2011-ben ez az arány még 57 százalékon állt – tájékoztat Iklódi András, a feketelista.hu portál főszerkesztője.

Kevesebb a munkahelyi baleset

A munkavédelmi ellenőrzésekben érintett cégeknél 440 819 munkavállaló dolgozik, akiknek 53,7 százalékát szabálytalan munkakörülmények között foglalkoztatják. Közöttük 80 700 fő munkahelye súlyos szabálytalanságokkal terhelt. Az ellenőrzések alapján a felügyelőségek munkatársai 23 276 munkavédelmi határozatot hoztak, amelyekben összesen 83 002(!) intézkedést írtak elő a munkáltatóknak. Részben ezeknek a szigorú fellépéseknek is köszönhetően tavaly – ha kis mértékben is – tovább csökkent a munkahelyi balesetek, ezen belül is a halálos balesetek száma. 2012-ben 17 025 munkavállaló szenvedett három napot meghaladó keresőképtelenséggel járó balesetet; 62 eset végzetes kimenetelű volt. Ez a szám 18-cal kevesebb az egy évvel korábbinál. Nógrád és Békés megyében egyetlen munkahelyi baleset sem végződött halállal; az utóbbi esetében ez különösen örvendetes változás, mert 2011-ben itt 10 ember vesztette munka közben életét. A legtöbb halálos munkahelyi balesetet Fejér és Pest megyében rögzítették a jegyzőkönyvek, megyénként 7-7 esetet.

Többen dolgoznak feketén

Az elmúlt évben – egy rövidebb csökkenő tendenciát megtörve – ismét nőtt a munkaügyi szabálytalanságok száma. Az ellenőrzésbe bevont cégeknél dolgozó munkavállalók (185 801 fő) 57 százalékát érintették a jogsértések, szemben a 2011. évi 50 százalékkal. Az ellenőrzések döntően a munkaszerződések meglétére, illetve a bejelentés nélküli foglalkoztatás feltárására irányultak. Ezek alapján megállapítható, hogy bár az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény szélesítette a szabályok szerint eljáró vállalkozások körét, továbbra is kiemelkedő jogsértés a feketefoglalkoztatás. A tavaly ellenőrzött cégeknél (19 080) 12 413 foglalkoztatottat „elfelejtettek” bejelenteni a munkaadók. E téren továbbra is a személy- és vagyonvédelmi tevékenységet folytató cégek a „legfertőzöttebbek”, a feketemunkások 23 százalékát ebben az ágazatban leplezték le a munkaügyi ellenőrök. A szerződés nélküli dolgozók 20 százalékával az építőiparban „találkoztak”, és kimutathatóan nőtt a bejelenés nélkül dolgozók száma a kereskedelmi és a feldolgozóipari ágazatban is. Javulás tapasztalható viszont a vendéglátás területén. A munkaügyi jogsértéseket elkövető 19 080 munkáltató közül 3375-öt sújtottak, összesen csaknem 649 millió forint bírsággal.

Jogsértők a „szégyentáblán”

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapján folyamatosan nyilvánosságra hozza határozatait. 2011 augusztusában törölték az addigi regisztert, „tiszta lapot” nyitva a cégek előtt. Azóta kevesebbszer és csak indokoltabb esetben teszik közzé a munkavédelmi, illetve munkaügyi előírásokat megsértő cégek nevét. A szabálysértők névsora azonban így is folyamatosan nő, idén április végén már 2898 jogkerülő társaság neve, címe, elmarasztalásának oka és bírságának összege olvasható a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapján. A közölt adatok alapján a lista ez év első négy hónapjában 797 céggel bővült; január és április között 90 százalékkal többen kerültek fel a „szégyentáblára”, mint a múlt év azonos ideje alatt. A legtöbb (327) „kiemelt” cég neve Pest megyéből került a listára. Sorrendben Borsod-Abaúj-Zemplén (229), majd Baranya (141) következik. A városok közül természetszerűen budapesti cégek neve olvasható a legtöbbször (927), a nagyvárosok viszont kevésbé érintettek. Pécset 75, Miskolcot 70 cég „képviseli” a kétes dicsőségű listán, míg szegedi gazdasági társaság neve negyvenegyszer, debreceni pedig harmincháromszor szerepel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország