Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. November 24. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu

Könnyen sebezhetők az LTE-hálózatok

Könnyen sebezhetők az LTE-hálózatok

Kutatók szerint a "jövő technológiájaként" emlegetett nagy sebességű, vezeték nélküli LTE-hálózatok egy laptop, egy olcsó rádióadó és némi szaktudás birtokában könnyen levadászhatók.

Világszerte folyamatosan nő a mobil eszközök népszerűsége. Egyre több az olyan felhasználó, aki okostelefonján vagy táblagépén keresztül csatlakozik az internethez – minek következtében a gyors és megbízható, vezeték nélküli adatátvitel biztosítása is egyre fontosabbá válik.

A telekommunikációs szempontból kiemelten fejlett piacnak számító Egyesült Államok szolgáltatói egymás után építik ki szupergyors, a ma használt 3G-hálózatoknál jóval nagyobb sebességet szavatoló long-term evolution (LTE) rendszereiket. Az LTE-úttörőnek számító Verizon hálózata ma már közel 200 millió felhasználót szolgál ki.

A Wireless @ Virginia Tech kutatócsoport szakemberei szerint az LTE-rendszerek széles körű elterjedése komoly veszélyeket rejthet magában. A kutatók szerint egy laptoppal és egy 650 dolláros rádióadóval könnyen „kiüthetők” a több ezer felhasználót kiszolgáló bázisállomások; véleményük szerint aggályos, hogy a technológiának az Egyesült Államok széles sávú közbiztonsági hálózatának kiépítésében is komoly szerepet szánnak.

„Egyes specifikus ellenőrző és szinkronjelek célba vételével kiterjeszthető a zavarás földrajzi hatósugara és a bemérés is jobban elkerülhető” – írták a Nemzeti Telekommunikációs és Információs Hivatalhoz (National Telecommunications and Information Administration) benyújtott jegyzékükben (PDF) a Wireless @ Virginia Tech munkatársai.

A szakértők szerint a megoldást terroristák és más bűnözők is bevethetik, így az ország nemzetbiztonságára nézve is komoly veszélyt jelenthet. „Nagyon is lehetséges, hogy a terroristák támadásaik során rádiózavarással próbálják akadályozni a kommunikációt és növelni a pusztítás hatékonyságát. Ahogy az is, hogy a bűnöző szervezetek zavarással próbáljanak fejetlenséget okozni a közbiztonsági hatóságok tagjai között” – nyilatkozta Jeff Reed, a Virginia Tech vezeték nélküli technológiákat kutató csoportjának igazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: