Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Május 31. 16:14, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Közalkalmazottakat bocsát el a Miskolci Egyetem

Közalkalmazottakat bocsát el a Miskolci Egyetem

A pénzügyi megszorítások miatt csaknem ötven közalkalmazottat, elsősorban az oktató-kutató munkát segítő munkakörökben foglalkoztatott dolgozót kénytelen elbocsátani a Miskolci Egyetem - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény pénteken az MTI-t.

Patkó Gyula rektor közleményében azt írta: a 2012-es állami támogatáshoz viszonyítva az idei fenntartói támogatás újabb radikális csökkentése elkerülhetetlenné tette jelentős bér és járulék megtakarítását az intézmény pénzügyi egyensúlyának megtartása érdekében.
Megfogalmazása szerint ehhez 1,7 milliárd forintot, öt havi állami támogatásos bért kell kigazdálkodnia az egyetemnek, miután a működési költségvetése 75 százaléka bér és járulék, a működésre fordítható állami támogatás pedig alig éri el a 25 százalékot.
A rektor kitért arra is, hogy "az elmúlt időszakban a vezetők, az egyes szervezeti, gazdálkodási egységek irányítói minden tekintetben a racionalizálás lehetőségét keresték az újabb forráskivonás okán kialakult kockázat rendezésére".
A szenátus intézkedési terve szerint tanszékek összevonásával, a szükséges szolgálati időt betöltött dolgozók, oktatók nyugdíjazásával, többletfeladatok ellátásával, munkaidő-csökkentéssel, a fizetés nélküli szabadság igénybevételével tették ezt - olvasható a közleményben.
Mindezzel együtt a szenátus 47 közalkalmazott "tervezett elbocsátását volt kénytelen megfogalmazni, az elkerülhetetlen humánpolitikai intézkedésekről a következő hetekben születik döntés" - tette hozzá Patkó Gyula.
Az egyetemnek több mint 1300 alkalmazottja van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk