Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. December 16. 14:41, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - A magyar gazdaság állapotát, a kormányzati politikát elemezték a kommentátorok

Külföldi sajtó Magyarországról - A magyar gazdaság állapotát, a kormányzati politikát elemezték a kommentátorok

Magyarország két oldala címmel a magyar gazdaság állapotáról közölt cikket keddi számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német napilap.

Az újság szerint "bár a kormány híre rossz, a gazdasági helyzet egész jó" Magyarországon, a gyenge részvényárfolyamok pedig vonzóak lehetnek a befektetők számára.
A szerző a külföldi befektetők Magyarországgal kapcsolatos teljes bizonytalanságát érthetőnek tartja az olyan lépések fényében, mint például a külföldi gazdák földhasználati jogának korlátozása vagy a nagy, külföldi élelmiszerláncokat érintő különadók bevezetése. Úgy vélte, hogy a magyar gazdasági realitásnak azonban van egy másik oldala, amely az előbbinél sokkal fénylőbb. A tényleges bruttó hazai össztermék (GDP) a becslések szerint 3,2 százalékkal nőtt idén, ami Kelet-Európában nemigen sikerült egyetlen másik országnak sem - Közép- és Délkelet-Európában pedig egész biztosan nem. A cikkíró kitért a GDP 78 százalékát kitevő államadósságra, amely kisebb, mint az euróövezet tagállamaiban, továbbá megjegyezte, hogy a három százalék alá szorított költségvetési hiánnyal Magyarország gyakorlatilag alkalmasnak bizonyulna az euró bevezetésére. A gazdaságot az állami építési projektek mellett az olyan sikerágazatok is hajtják, mint az autóipar - mutatott rá a lap.
A brit Financial Times európai kiadása a vasárnapi zárva tartásról tudósított Budapestről. A döntés Andrew Byrne tudósító kommentárja szerint szembemegy az európai trendekkel, amelyek inkább a kiskereskedelem liberalizációja, megkötéseinek lazítása irányába tartanak. A cikk azzal állítja szembe a magyar lépést, hogy Franciaország éppen azt fontolgatja, több vasárnapon teszi lehetővé a boltoknak, hogy kinyissanak. Byrne megállapítja, hogy az új szabályról a kormány tagjai elismerték, hogy gazdaságilag alig van ésszerű alapja, az pedig többüket meglepte, hogy a miniszterelnök felkarolta az ötletet. A lap egy neve mellőzését kérő vezető kormánytisztviselőt is idéz, aki szerint a lépést a közvélemény sem támogatja.
A Rzeczpospolita című jobbközép lengyel napilapban Jaroslaw Gizinski, Magyarországgal rendszeresen foglalkozó szerkesztő közölt publicisztikát. Úgy fogalmazott, hogy a magyarok belefáradtak miniszterelnökük és csapata nem szűnő háborúskodásába: a Fidesz harcol a baloldallal, az Európai Unióval, a bankokkal, az áruházláncokkal, az állítólag külföldről fizetett civil szervezetekkel és a nagy konszernekkel. Állandóan új frontok nyílnak meg, időnként teljesen érthetetlen módon - tette hozzá.
Úgy vélte, hogy a Fidesz támogatásának csökkenéséért nagyrészt a párt vezetői felelősek. Magyar elemzők és újságírók egybehangzó véleményére hivatkozva azt írja, hogy a Fidesz által röviddel a megnyert választások után elkövetett hibák közös nevezője a kormánypárt arroganciája. A Fidesz egyes vezetőinek luxusköltekezései még a leghűségesebb hívek körében is csalódást okoznak. A mindennapos botrányok, a politikusok "szégyentelen gazdagodásának" példái frusztrációt váltanak ki a választókban.
A Fidesz hívei a kormány által bevezetett családtámogatási kedvezményekre, a rezsicsökkentésre, a devizahitelesek problémáinak megoldására hivatkoznak, de a magyarok az újabb kedvezmények és támogatások helyett egyszerűen jobban szeretnének élni, és kisebb adókat szeretnének fizetni - vélte a szerző.
Ha Orbán Viktornak nem sikerült megfordítania a kedvezőtlen tendenciát, fennáll a veszélye, hogy végül a "legnyugtalanítóbb politikai erő", a Jobbik kerül a hatalom közelébe - vélte a Rzeczpospolita.
Chris Patten, a brit Konzervatív Párt volt elnöke Orbán Viktor miniszterelnöknek az illiberális demokráciáról tett kijelentéséről írt kommentárt a Project Syndicate nevű globális online kommentárfórumon. Hongkong utolsó brit kormányzója - aki később az Európai Bizottság külügyi biztosa, nemrégiben bejelentett visszavonulásáig pedig a BBC elnöke volt - azt írta: a liberális demokráciákat, főleg Európát és az Egyesült Államokat belső problémák terhelik, ám azok az országok sem szolgálnak elképzelésekkel valamely alternatív világrendről, amelyeket Orbán Viktor példaként emlegetett. Éppen ellenkezőleg: belső problémáik azzal fenyegetnek, hogy eddigi bizonytalan helyzetük veszélyessé válik.
Oroszország kőolajra épülő gazdasága az olajárak összeomlásával szembesül, a rubel árfolyama zuhan, mint a kő, és nagyvállalatok könyörögnek az orosz kormánynak alamizsnáért. Kína eddigi "szuperszonikus" növekedése is lassul, egyes közgazdászok szerint hirtelen le is fulladhat.
A világ liberális demokráciáinak el kell kezdeniük ismét hinni önmagukban, és be kell bizonyítaniuk, hogy Orbán kijelentése nem más, mint fellengzős képtelenség - fogalmazott Chris Patten.
A Der Standard című osztrák liberális napilap Putyin, Orbán, Erdogan címmel közölt kommentárt. A szerző szerint a "nehéz sorsú, de fejlődési potenciállal rendelkező" országokban egy új politikai modell jelent meg, az autokrata demokrácia. A lap szerint ezekben az országokban az életszínvonal és a demokratikus kultúra javulása várható, az átmeneti időszakban pedig erős személyiségek vették át az irányítást: Vlagyimir Putyin, Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan. Sikereik növelése érdekében és hogy a hibáikról eltereljék a figyelmet, nacionalistaként kezdtek el viselkedni - tette hozzá a cikkíró, aki szerint az említettek "a dicső múltat agresszív módon idézik fel": Putyin a Szovjetuniót, Orbán Nagy-Magyarországot és Erdogan az Oszmán Birodalmat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése