Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Április 12. 11:01, vasárnap | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Lassult a halottak számának emelkedési üteme, a súlyos betegek száma tovább csökkent Franciaországban

Lassult a halottak számának emelkedési üteme, a súlyos betegek száma tovább csökkent Franciaországban

Franciaországban az elmúlt 24 órában 635-tel 13 832-re emelkedett a koronavírus-fertőzés áldozatainak száma, 353-an kórházban, 290-en idősotthonokban vesztették életüket, ami lassulást jelez az előző naphoz képest

- közölte szombat esti sajtótájékoztatóján Jérome Salomon, a francia egészségügyi minisztérium járványügyi igazgatója.

Az idősotthonokban 4889 áldozatot szedett eddig a Covid-19 betegség, a kórházban elhunytak száma 8943-ra emelkedett.

"A járvány nagyon magas szinten látszik tetőzni. Muszáj továbbra is óvatosnak maradnunk" - hangsúlyozta a szakember jelezve, hogy az egészségügyi rendszeren "még mindig nagy a nyomás, mivel 2 ezer új fertőzött került kórházba".

A járványügyi illetékes ugyanakkor "biztató jelnek" nevezte, hogy az egymás utáni harmadik nap csökkent az intenzív osztályon ápolt betegek száma, mégpedig 124-gyel 6883-ra. Pénteken 62-vel, csütörtökön 82-vel voltak kevesebben, mint előző nap. Szerdán még 17-tel nőtt az új betegek száma, kedden 59-cel, hétfőn 94-gyel.

A regisztrált betegek száma az előző napi 90 676-ról 93 790-ra nőtt. Kórházban 31 320 beteget ápoltak, ami alig 54-gyel több, mint pénteken, és 1 459-en gyógyultan távozhattak az elmúlt 24 órában a kórházakból. Ezzel 26 391-re emelkedett a kórházban március 1. óta meggyógyultak száma.

A járványügyi felelős szerint még nem jött el a kijárási korlátozások enyhítésének ideje.

Az ellátórendszer túlterheltségének enyhítésére Franciaországban március 17-én léptek életbe kijárási korlátozások, szakemberek pedig már figyelmeztettek, hogy legalább április végéig szükség lesz rájuk. Az esetleges feloldások dátumát és azt követő stratégiát hétfőn ismerteti Emmanuel Macron államfő, aki várhatóan a járvány gazdasági és társadalmi hatásaira is ki fog térni a televíziós beszédében.



Muriel Pénicaud munkaügyi miniszter eközben a Twitteren bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került francia vállalatok eddig 8 millió, részleges kényszerszabadságra küldött munkavállalóik számára kérvényeztek állami jövedelem-kiegészítést.

A karantén első két hetében mintegy 337 ezer francia vállalkozás csökkentette a termelését illetve a tevékenységét, s emiatt a munkavállalóit teljes vagy részleges kényszerszabadságra küldte, a harmadik hétre 544 ezerre, jelenleg pedig 700 ezerre emelkedett ez a szám.

Az adatok arra utalnak, hogy a magánszférában minden harmadik munkavállaló teljes vagy részleges munkanélküli, az elmúlt héten 3 millióval nőtt a számuk - jelezte a miniszter.

A rendkívüli munkanélküli segéllyel a kormány a munkavállalóknak a fizetésük bruttó 70, nettó 84 százalékát szavatolja. A segély összegét teljes egészében átvállalja az állam a minimálbér 4,5-szöröséig, az ezen felüli részt a munkáltatók kifizetik a munkavállalóknak. Franciaországban a 35 órás munkahétnek megfelelő havi minimálbér jelenleg bruttó 1539 euró (560 ezer forint).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.