Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. November 16. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magyar termék: 60 százalékban vizsgáztak jól az árucikkek

Magyar termék: 60 százalékban vizsgáztak jól az árucikkek

A magyar termék jelölést használó élelmiszerek országos ellenőrzése egyéves türelmi időt követően, szeptember óta folyik, a vizsgált élelmiszerek hatvan százaléka megfelelt az előírásoknak - számolt be a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára sajtótájékoztatón.

Kardeván Endre elmondta, hogy szeptember óta összesen 240, a rendelet hatálya alá tartozó terméket vizsgáltak a megyei kormányhivatalok Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságai. Az ellenőrzések döntő többségénél nem találtak hibát. A NÉBIH által elrendelt célellenőrzés során a szeptemberi és októberi hónapokban eddig összesen 106 létesítményben végeztek helyszíni ellenőrzést az önkéntes jelölést használók körében, és 103 mintavételes ellenőrzést hajtottak végre - tette hozzá.

Összesen négy magyar termék jelölés esetében tapasztalták az ellenőrök, hogy a vizsgált terméktípus nem csak magyar alapanyagot tartalmazott, de a gyártó már gondoskodott a magyar termék jelölés levételéről, és a rendeletnek megfelelő cseréjéről. Egy esetben a gyártó önként levette a rendelet megjelenése előtt elnyert Magyar Termék Nagydíj védjegyet terméke csomagolásáról, mert a felhasznált alapanyagok döntő része nem magyar. Kardeván Endre szavai szerint a rendelettel bevezetett elnevezésekkel 'tisztult a helyzet', a kereskedelmi láncok a termékek egyértelmű megjelölésére törekszenek, de az élelmiszer-feldolgozókkal vannak még gondok.

Ismertette: a Magyar Termék Nonprofit Kft. elsőként vállalta, hogy a rendelet előírásainak megfelelő védjegyet kidolgozza és bevezeti, jelenleg több mint 100 gyártócéggel van érvényes licensz szerződése, és 20 cég tanúsítása folyamatban van. A védjegy használatára kétezer termék jogosult, ennek 70 százaléka élelmiszer - mondta. A kormányzat vizsgálja a védjegyhasználat további ösztönzésének lehetőségeit.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a rendelet bevezetése óta jelentősen nőtt azoknak a fogyasztóknak a száma, akik magyar élelmiszert választanak. Kardeván Endre közlése szerint folytatódik a magasabb minőségi színvonalú élelmiszerekre vonatkozó szabályozások kidolgozása, a Magyar Élelmiszerkönyv kézműves előállítású élelmiszerekre vonatkozó részletes irányelve várhatóan az idén decemberre készül el. Kötelező lesz a kiváló magyar élelmiszer logó alatt a 'magyar termék', a 'hazai termék' és a 'hazai feldolgozású termék' kiegészítő felirat feltüntetése is, hogy itt is egyértelmű legyen, hogy melyik az a termék, amelynek csak a feldolgozását végzik Magyarországon - mondta.

Kitért arra is, hogy jelentősen növekedett a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegyes termékek - azaz a legalább 50 éves múltra visszatekintő tájjellegű élelmiszerek - száma, az idén 12 előállító 16 terméke kapta meg a HÍR-védjegyet, ezzel 114-re emelkedett a számuk.

A magyar termék rendelet szeptember elsején lépett hatályba, egyebek között szabályozza, hogy milyen feltételek mellett tüntethető fel az élelmiszerek csomagolásán a 'magyar termék', a 'hazai termék' és a 'hazai feldolgozású termék' jelölés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során