Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Április 19. 08:20, péntek | Belföld
Forrás: mti

Magyarország veszi át a Balti államok légtérbiztonsági missziójának vezetését

Magyarország veszi át a Balti államok légtérbiztonsági missziójának vezetését

Május elejétől Magyarország veszi a NATO kötelékében működő, a balti országok légtérvédelmét ellenőrző parancsnokság vezetését - tájékoztatott közleményében a katonai szövetség csütörtökön.

A magyar vezetésű, a litvániai Siauliai térségében állomásozó, 50. misszió munkájához Nagy-Britannia és Spanyolország légiereje nyújt segítséget.

Mint közölték, 2015 óta ez a második alkalom, hogy Magyarország JAS 39 Gripen típusú vadászrepülőgépeivel vezeti majd a négyhavonta cserélődő parancsnokságot, amely a három balti ország 2004-es NATO-csatlakozása óta ellenőrzi Észtország, Litvánia és Lettország légterének védelmét.

Az észak-atlanti katonai szövetség tájékoztatása szerint a három balti ország légtérvédelmében szolgálatot teljesítő spanyol légierő F-18-as vadászgépeit telepíti a litván légibázisra. Ez a hatodik alkalom, hogy Spanyolország részt vesz a balti országok légtérvédelmében, ebből két alkalommal 2006-ban és 2016-ban vezette a missziót.

A brit Királyi Légierő Eurofighter típusú repülőgépeivel az észtországi Amari katonai reptérről támogatja a légtérvédelmi munkát. Az Egyesült Királyság 2004-óta vesz részt a balti légtérvédelemben, 2015-ben és 2016-ban bővítette is a litván Siauliai és az észt Amari légibázison szolgálatot teljesítő flottáját.

A légtér biztonságának fenntartásáról szóló NATO-megállapodás biztosítja a szövetségesek légterének integritását és védelmét. A NATO olyan tagországok légtérvédelmének ellenőrzésében vállal szerepet, amelyek nem rendelkeznek saját légiforgalmi képességekkel - tették hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.