Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Március 26. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magzatvízből származó őssejt lehet egy bélbetegség gyógymódja

Magzatvízből származó őssejt lehet egy bélbetegség gyógymódja

A magzatvíz lehet a kulcsa a koraszülötteket gyakran sújtó halálos bélbetegségből való gyógyulásnak - írja a BBC. A súlyos gyulladás, az úgynevezett nekrotizáló enterocolitis, tönkreteheti a bél szöveteit és jelentős szervi elégtelenséghez vezethet.

A korai állatkísérletek, amelyeknek eredményei a Gut című szakfolyóiratban jelentek meg, azt mutatják, hogy a magzatvízben található őssejtek képesek meggyógyítani a betegség okozta károkat, s növelik a túlélés esélyét.

A koraszülöttek még nincsenek felkészülve a méhen kívüli életre, s a bél sincs még ilyenkor felkészülve az élelmiszerre. Mintegy minden tizedik koraszülöttnél alakul ki nekrotizáló enterocolitis.

A gyulladás szöveti halálozást okozhat, ami lyukat okozhat a csecsemő beleiben, ezzel súlyos fertőzést okozva. Az anyatej csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát, de az egyetlen hasznos kezelési módszer, az az elhalt szövet műtéti eltávolítása. Azonban a műtét során igen magas, 40 százalékos a halálozási arány.

Dr. Simon Eaton, a University College London gyermekgyógyász professzora a tagja volt annak a csapatnak, amely először vizsgálta a betegség őssejtes kezelésének lehetőségét, mégpedig úgy, hogy azt a magzatvízből nyerik.

Patkányokon végzett kísérlet során laboratóriumi körülmények között azt találták, hogy a befecskendezett őssejt injekció növelte a túlélési időt, javította a belek működését.

Az őssejtek jól ismertek gyulladáscsökkentő hatásukról, de ez az első alkalom, hogy kimutatták, hogy a magzatvízből származó őssejt képes helyreállítani a belekben okozott károkat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk