Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Augusztus 01. 16:56, szerda | Belföld
Forrás: mti/MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Másfél méter címmel indul kampány a biciklisekért

Másfél méter címmel indul kampány a biciklisekért

Másfél méter címmel indít a kerékpárosok védelmét szolgáló kampányt az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

A program célja felhívni az autósok figyelmét arra, hogy a kerékpárosok előzésekor a biztonságos oldaltávolság lakott területen kívül másfél, lakott területen belül egy méter - közölte Révész Máriusz a kampányt beharangozó sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Révész Máriusz elmondta: a nyomtatott és az online médiában megjelenő hirdetésekkel, két rövidfilmmel, honlappal, reményeik szerint később benzinkutakon és autóbuszokon elhelyezett hirdetésekkel is szeretnék figyelmeztetni az autósokat a biztonságos előzéshez szükséges távolság megtartására, hogy csökkentsék az elsodrásos kerékpáros balesetek számát.

Hozzátette: a kampányt eredetileg Christian Prudhomme, a Tour de France versenyigazgatója hirdette meg, a magyar kampány, amelyben részt vesznek a magyar kerékpáros szervezetek is, ehhez a kezdeményezéshez csatlakozik.

A kormánybiztos kitért arra, hogy míg a KRESZ számos országban, köztük Romániában is előírja a másfél méteres oldaltávolságot, addig a magyar jogszabály csak a „megfelelő oldaltávolság” megtartására kötelezi az autósokat, a konkrét távolság megadása nélkül. Az autósok így nem is tudhatják, hogy mekkora a biztonságos távolság. Ezen a helyzeten is szeretne változtatni a program.

Megjegyezte: reményei szerint a kampányt 2019-ben a KRESZ módosítása is követi majd.



Révész Máriusz arról is beszélt: kormánybiztosként szeretné elérni, hogy egyre többen kerékpározzanak, de még mindig sokan félnek a forgalomban biciklizéstől. Ugyanakkor a statisztikák azt mutatják, hogy minél többen bicikliznek egy városban, annál kevesebb a kerékpáros balesetek száma.

Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője ismertette: az idei versenyen több kerékpáros csapat mezén is rajta lesz a Másfél méter! logója. A megszokott szponzori hirdetés helyett ez a logó került a sárga trikóra is, így az élen álló versenyzőre irányuló médiafigyelem egyben a kampányt is szolgálja majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.