Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Szeptember 18. 08:13, szerda | Életmód
Forrás: orientpress

Megtalálták a fiatalság forrását?

Megtalálták a fiatalság forrását?

Úgy tűnik, a fiatalság forrása egyszerűbb, mint gondolnánk: az egészséges táplálkozás és a stresszmentes életmód csodákra képes. Az átfogó életmódbeli változások: több zöldség és gyümölcs fogyasztása, meditáció és/vagy jóga, úgy tűnik, hogy a sejtek szintjén képes visszafordítani az öregedést - számol be a Bloomberg Businessweek.

A feldolgozatlan élelmiszerekben gazdag étrend kombinálva mérsékelt testmozgással és a stressz megfelelő kezelésével hosszú távon növeli a telomerek hosszát, amelyek egyébként az évek előrehaladtával rövidülnek, öregedést okozva a szervezet belsejében és külsejében egyaránt.

Jelen tanulmány az egészséges életmód további jótékony előnyeit tárta fel. A legtöbben azt hiszik, hogy csak drága gyógyszerekkel, csodaszerekkel tudják lassítani az öregedést, pedig ez nem igaz, ennek van egy sokkal természetesebb módja: egyszerűen változtatni kell életmódbeli szokásainkon.

Azt már korábban is kimutatták, hogy a telomerek lerövidülése és ezáltal az öregedést jelentős mértékben felgyorsítja az érzelmi stressz. A California Egyetem szakembere szerint azonban ez a biológiai folyamat mindkét irányban igaz lehet: hogyha a negatív érzelem rövidíti azt, a pozitív miért ne tudná hosszabbítani? - tette fel a kérdést.

A vizsgálat keretében tíz férfi vállalta, hogy változtat életmódján: több zöldséget és gyümölcsöt, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonát és kevés finomított szénhidrátot fogyasztottak. Naponta 30 percet sétáltak és 60 percet töltöttek olyan stresszkezelő programmal, mint a jóga vagy a meditáció. Megállapították, hogy amíg a kontrollcsoport tagjainak rövidült, addig a kísérletben résztvevő tíz férfinak nőtt a telomer hossza.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.