Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. Július 17. 05:09, hétfő | Helyi
Forrás: infofehervar.hu

Nyári séta a Bory-várban - minden nap várják a látogatókat

Nyári séta a Bory-várban - minden nap várják a látogatókat

Akárhányszor sétál az ember a Bory-várban, mindig tud újat mutatni Bory mester negyven nyáron át készült csodálatos műve.

Mint minden nyári hétvégén most is sokan keresték fel Székesfehérvár egyik büszkeségét a Máriavölgyben. A vár minden nap regggel kilenc és délután öt között várja a látogatókat.

Idén 138 éve született Bory Jenő, aki a várat saját elgondolásai, tervei alapján és két keze munkájával hozta létre, azonban nem túlzás azt állítani, hogy valójában a Bory-vár Bory Jenő és felesége, Komócsin Ilona közös művészi alkotása. A művész leszármazottai szeretettel őriznek meg mindent eredeti alakjában és gondoskodnak a fenntartásról.

Bory Jenő 1912-től egészen haláláig saját kezével építette a várat, mely az ország minden részéből vonzza a látogatókat. Évről-évre egyre több turista fedezi fel és tavasztól őszig számos kulturális rendezvénynek is otthont ad a művész munkáit, műtermének és lakásának egyes részleteit bemutató különleges épület.

Az építést, a részletek állandó cizellálását, s a második világháború után a helyreállítási munkákat egészen haláláig folytatta. Többnyire egyedül, a két kezére hagyatkozva dolgozott, legfeljebb néhány alkalmi segítséget vett igénybe.

Képzett építész volt, mégsem konkrét mérnöki rajzok, inkább a fantázia ihlete és az adott terepviszonyokhoz való alkalmazkodás irányították munkájában. A lassan fölnövő falak, tornyok formái, az általuk ölelt terek ugyanannak a művészi elképzelésnek lettek az eredményei, mint a szobrok, így a Bory-vár nem más, mint egy építészeti formákat és méreteket öltő szobrászati műalkotás.

Vármúzeum nyitvatartás
Minden nap (hétvégén is):

március 6-tól október 28-ig
9:00-17:00-ig

október 29-től november 12-ig
9:00-16:00-ig

november 13-tól téli szünet

A Bory-vár honlapja

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: