Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. Október 05. 06:24, csütörtök | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Októberi feladatok a kertben - kertészmérnök tanácsai az őszi munkához

Októberi feladatok a kertben - kertészmérnök tanácsai az őszi munkához

Kisebb esővel indult az október, ami a nagyon száraz nyár után felüdülés a földnek, azonban bosszúság a szüretelőknek.

A kert végre alkalmas a munkára, ez a kis eső lehetővé teszi a gyomtalanítást, és az ásást, rotálást.

Ne feledkezzünk meg a talajfertőtlenítésről sem, használjuk a megszokott talajfertőtlenítő szereket. Ilyenek a talajban gázosodó Force 1,5G, a komoly hangyairtó hatással ugyancsak rendelkező Picador, vagy a biológiai növényvédelemben szintén használható Bora, vagy Artis. Mindegyik szer közös jellemzője, hogy a talajba be kell dolgozni, mert a talaj felszínére szórva nincs hatása.

Szükség is van a frissen forgatott földre, ugyanis ilyenkor kell elvetni az áttelelő zöldségféléket. Ha hosszú őszünk lesz, akár még ebben az évben szedhetjük a sóska, vagy a spenót első zsenge leveleit. Az áttelelő borsó és a saláta még ősszel kibújik a földből, hogy palántaként vészelje át az előtte álló telet. Október végéig mindkettőnek a földbe kell kerülnie, hogy megerősödjön a tél előtt. Érdemes vörös-, vagy lilahagymát duggatni. Dughagymák közül a makóit csak újhagymának javaslom, mert nyáron felmagzik, viszont kapható a Shakespeare, vagy a Radar, ami felmagzásra nem hajlamos, és a nyár elején már felszedhető fejes hagymát ad.

  • Ha szép hosszú fehér szárat szeretnénk növeszteni, akkor ne felejtsük el folyamatosan feltölteni a hagymát, hogy hosszú föld-alatti szárat képezzen.

Sokszor hallom, hogy sokan azért nem raknak ősszel fokhagymát, mert a tél végére tönkremegy. Az valóban igaz, hogy a nyáron felszedett őszi fokhagyma nem bírja ki a következő nyarat, ezzel szemben jóval nagyobbak a gerezdjei, mint a tavaszi duggatásúnak. A nagyobb gerezd pedig az őszi, tél elejei disznóvágásokkor nagy segítség. Ráadásul a megmaradt fokhagyma tisztítva mélyhűtőben is tárolható, így pedig akár tavasszal is elővehetjük.

Természetesen nem maradhat el az őszi tápanyag utánpótlás sem. Használjunk nitrogénmentes kombinált műtrágyát, vagy más szerves trágyát, hogy tavaszra a talajban megérve, elérhetővé váljanak növényeink számára az ásványi anyagok. Fontos, hogy veteményes mellett jusson tápanyag a gyümölcsfáknak továbbá a dísznövényeknek, különös gondot fordítva az örökzöldekre, melyek télen is díszei a kertnek.

  • Csak a jó kondícióban lévő növények képesek megfelelően áttelelni, melyek így ellenállóbbak lesznek a különféle betegségekkel, és kártevőkkel szemben.

A hűvös idő beköszöntével elkezdődik a lomb sárgulása. Ilyenkor kell az őszibarackot és a nektarint - még leveles állapotban - réztartalmú szerrel permetezni, hogy a tafrinás levélfodrosodás gombaképleteit még idén, áttelelés előtt gyérítsük. Javasolt rezes szerek: Cuproxat, Champion, Bordói lé, Vegesol eReS.

Hasonló gyérítést javaslok a szőlőben, ahol a lisztharmat ellen szükséges a védekezés, hogy az áttelelő képleteket, azok bezáródása előtt elpusztítsuk. Ez tulajdonképpen a jövő évi első permetezés, hiszen ez már a következő év termésének védelme miatt szükséges. Itt ugyancsak használható a kombinált hatóanyagú Vegesol eReS, vagy Nevikén, Agrokén, Tiosol.

Október a szabadgyökerű gyümölcsfák ültetésének ideje is. Az idei évben megtapasztaltuk az aszályt, ezért a most ültetendő facsemeték mellé érdemes dréncsövet leásni, hogy egy hasonlóan száraz, forró nyár alkalmával mélyen tudjuk öntözni a fákat. Fontos, hogy a csemeték alá megfelelő mennyiségű marhatrágya, vagy más tápanyag kerüljön, mert az első 1-2 évben ebből fog táplálkozni a növényünk.

Természetesen nem minden kert a veteményről, gyümölcsről, zöldségről szól. Egy tél végi virágoskert szemet gyönyörködtető hagymás növényeit szintén ilyentájt kell a földbe dugni, vagy hagymakosárban a lesüllyeszteni. Most kell elültetni a hóvirág, a krókusz, a nárcisz, jácint és a tulipán hagymákat is. Langyos nappalokat, enyhe éjszakákat és sok friss levegőn töltött időt kíván Németh László kertészmérnök.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.