Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Július 23. 10:15, szerda | Életmód

Öröklődhet a fájdalom?

Öröklődhet a fájdalom?

Az anya terhessége alatt tapasztalt fájdalom hatással lehet születendő gyerekei fájdalom-érzékenységére. Az anyaméhen belül átélt 'élettapasztalat'-nak tehát hosszú távú hatása lehet.

Ezt állapította meg egy bárányokon és juhokon végzett tanulmány, amelyről a Fox News számol be.

A haszonállatok ismerten fájdalommal néznek szembe például a kasztráció, a farok-dokkoló vagy éppen a farok eltávolítása során. Annak kiderítésére, hogy az állatokra, s születendő kicsinyeikre milyen hatással vannak ezek a tapasztalatok, 20 anyajuhot vontak be a vizsgálatba, akiket három csoportra osztottak.

Egyik részük egy szokásos farok-dokkoló eljárásnak volt kitéve, amelynek során a farkat egy gumiszalaggal tekerik körbe, elzárva ezzel a vérellátástól. Ez esetben nem alkalmaztak érzéstelenítést. A másik csoport tagjait E. coli baktériummal fertőzték meg ezzel lázat okozva. A harmadik csoporttal viszont nem csináltak semmit.

Miután a kicsinyeik felnőttek megfigyelték testtartásbeli változásukat, farokmozgásuk gyakoriságát, ami mind a fájdalom indikátora lehet. Azt találták, hogy azoktól az anyajuhoktól született állatok, akiket kitettek a vírusfertőzésnek, gyorsabb immunválaszt adtak a betegségekre, ugyanakkor érzékenyebben voltak a fájdalomra.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.