Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Március 04. 06:56, szerda | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Pénzbüntetésre ítélték egy mulasztó orvost

Pénzbüntetésre ítélték egy mulasztó orvost

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt pénzbüntetésre ítélt a Pécsi Járásbíróság kedden egy orvost, mert egy betege kivizsgálásakor mulasztást követett el. A páciens két nappal később meghalt.

A Pécsi Törvényszék közleménye szerint a sürgősségi betegellátó osztályon dolgozó orvos 2016 márciusának végén kezelt egy mentővel bevitt beteget, aki otthonában elesett. A sérülttel kapcsolatban a háziorvosi beutaló és a mentőszolgálat dokumentációs lapja is combnyaktörést rögzített. Ennek ellenére a vádlott nem vizsgálta meg, hogy kizárható-e a combnyaktörés, hanem csak a könyöksebbel és a térdízület elváltozásával foglalkozott. Miután betegének könyökét ellátta, a térde miatt pedig fájdalomcsillapító szedését javasolta, kontrollvizsgálatra a háziorvoshoz irányította.

Két nap múlva a beteg állapota romlott, és a háziorvos - ismét combnyaktörést megállapítva - újra a sürgősségi osztályra utalta. A bíróság közleménye szerint a beteg - bár a kezelőorvosok mindent megtettek érte - aznap meghalt.

A bírósági kommünikében kiemelték, hogy a kezelőorvos vizsgálatának a beteg minden panaszára ki kell terjednie, így a vádlottnak mindenképpen ellenőriznie kellett volna a háziorvos és a mentőszolgálat diagnózisát is. Az ítélet szerint ennek elmaradása, a célzott kezelés megkezdésének késedelme elősegítette a beteg állapotának romlását.

Azt azonban nem lehetett kétséget kizáróan megállapítani, hogy a vádlott szabályszegése közvetlen ok-okozati összefüggésben állna a sértett halálával - emelték ki.

Az orvosra hatszázezer forintos pénzbüntetést szabott ki a bíróság. Az ítélet jogerős.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.