Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2017. Október 09. 06:50, hétfő | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

\"Szent István országa - Boldogasszony országa” - kórustalálkozó Fehérváron

\

A Primavera Kórus a házigazdája és szervezője a már hagyománnyá vált „Szent István országa - Boldogasszony országa” kórustalálkozónak.

A fellépők az idei programot a kettős Kodály-jubileum jegyében állították össze. A galántai Kodály Zoltán Daloskör és a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság is Fehérvárra érkezett.

Az ünnepi hangverseny szombaton este volt a Szent Imre templomban, majd a koncert után a 110 énekes átvonult a Nemzeti Emlékhelyhez, a Szent István építtette Nagyboldogasszony bazilika romjaihoz, ahol elénekelték a Boldogasszony kórusművet és koszorút helyeztek el Szent István és Árpád-házi királyaink nyughelyénél.

Vasárnap a galántai énekkar a fehérvári Bazilika nagymiséjén, a veszprémi kórus a Fő utcai Ciszterci templomban, a Primavera kórus a Felsővárosi templomban teljesít énekével miseszolgálatot.

A találkozóval emlékeznek országunk ezer évvel ezelőtti, sorsdöntő történelmi helyzetben való égi felajánlására, amelynek ábrázolása Fejér megye címerében is megjelenik.

  • Fejér Megye Címerének alakja kerek pajzs, uralkodó színei a vörös, a zöld és a kék. A zöld mezőn, kék háttér előtt térdeplő Szent István, kezében a vörös párnán nyugvó Szent Koronát a karddal és jogarral felajánlja a kék háttérben sugárzó felhővel övezett Szűz Máriának, aki a jobbján ülő, jobb karját felemelő gyermek Jézust tartja. A felajánlott korona, kard és jogar alatt, a zöld mezőben álló csücskös talpú pajzson ábrázolt kiscímer; jobbról vörössel és ezüsttel kilencszer vágott mező, balról vörös mezőben zöld hármas halomnak aranykoronás, kiemelkedő középső részén ezüst kettős kereszt. A zöld mező és a kék háttér síkjában a kerek pajzs bal oldalán hegycsúcs emelkedik.

(A címertanban az oldalak felcserélődnek, mert a heraldikai ábrázolásokat a képzeletbeli címerviselő szemszögéből vizsgáljuk, azaz a címer tulajdonosának nézete élvez elsőbbséget.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.