Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2017. Október 02. 19:51, hétfő | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Szigeti Gyula és Vadász György vehették át az idén a város Építészeti Díját

Szigeti Gyula és Vadász György vehették át az idén a város Építészeti Díját

A Schmidl Ferenc Építészeti Díjjal a város azokat az építészeket tünteti ki, akik 1990 után megvalósult alkotásuk révén hozzájárultak Fehérvár városképének fejlődéséhez, építészeti kultúrájának előmozdításához.

Idén két építőművészt is érdemesnek találtak a díjra, Szigeti Gyula okleveles építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök mellett Vadász György Kossuth-díjas, Ybl Miklós díjas, Prima Primissima díjas építész is átvehette a kitüntetést.

Székesfehérvár Önkormányzata 2014-ben – az Ybl bicentenárium évében- Schmidl Ferenc építészeti díjat alapított. A díjjal egyrészt a város nagy szülötte, Ybl Miklós előtti tiszteleg Székesfehérvár, valamint a díj névadója Schmidl Ferenc építész Székesfehérvárért végzett máig ható - a város határain túlmutató- építészeti, főépítészi munkásságát is elismeri. A díj célja, hogy a város közössége kifejezze a megbecsülését azoknak az építészeknek, akik munkásságukkal hozzájárulnak Székesfehérvár építészeti kultúrájának magas színvonalú fenntartásához, illetve fejlődéséhez.

Köszöntőjében Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy az építészeti díj átadása már a hagyomány részévé kezd válni Fehérváron. Hozzátette, hogy a díj életre hívásán túl jó döntésnek bizonyult az is, hogy annak odaítélésénél a város segítségül hívja a szakma jeles képviselőit is, hogy ajánlások formájában fejtsék ki véleményüket a díjra érdemes személyekről.

Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy egy nagyváros életében kevés dolog megvalósítása képzelhető el akkor, ha nem tudnak rá építészeti, mérnöki megoldásokat találni, így Fehérvár esetében is a meglévő kihívások sok ilyen jellegű feladatot rejtenek magukban. „Ezért is fontos, hogy időről időre megálljunk és építészeti tervezési, mérnöki tevékenységek előtt tisztelegve megköszönjük a szakemberek munkáját.” – tette hozzá. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Közgyűlése az idei évben 2 építőművészt is érdemesnek talált a Schmidl Ferenc Építészeti Díjra Szigeti Gyula és Vadász György személyében.

Szigeti Gyula építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök életművének fontosabb állomásai közé tartozik a Pordán Horváth Ferenc vezetésével közösen tervezett Technika háza, majd az immár önállóan tervezett Széchenyi utcai födémemeléses technológiával készült korszerű társasházi tömbök, valamint később a Kurucz-sarok.

Egyik főműve a Budai úti új Református templom. Számos jelentős épületét építészeti nívódíjjal ismertek el. A városhoz, annak örökségéhez való kötődését jelzi a megszámlálhatatlan műemléki felújítási munka, melyben tervezőként, szervezőként valamint kirendeltség vezetőként részt vállalt. Legjelentősebbek a Megyeháza, a Várostörténeti múzeum, a Prohászka templom felújítása és a Vörösmarty Színház felújításának műszaki koordinációja. A mai napig alkot, melyet olyan friss épületek fémjeleznek, mint a Mura utcai ill. Hübner utcai bérlakáskomplexum.

Vadász György Kossuth-díjas, Ybl Miklós díjas, Prima Primissima díjas építész a Kossuth utca 9-11. szám alatti „Polgárházak” mértékadó építészeti megformálásával, valamint annak magas színvonalú – részleteiben is elmélyült – megvalósításával alkotott maradandót Székesfehérváron.

A belvárosi tömb-rehabilitáció befejezéseként, 1994-ben épültek a Kossuth utcai foghíjtelkeken azok az épületek, melyekbe – a tervezési program szerint – üzletek, valamint magas igényű lakások kerültek. A „genius loci” – a hely szelleme – és az építésztervező környezet iránti érzékenysége szerencsés találkozásának köszönhetően az épületek egyszerre mutatják a múlt értékeinek ismeretéből táplálkozó alkotói szabadság és az elmúlt korok építészeti értékeinek megbecsüléséből eredő szerény, alázatos illeszkedési vágy jeleit.

A modern-kori igények szerint kialakított pinceszinti gépkocsi-tároló feletti pihenőkertes tömbbelső a 11. számú, - vöröstéglás – épület homlokzati elemeként megőrzött íves, kőkeretes kapun át közelíthető meg, majd – végigsétálva a 9. számú - fehér - ház üzletekkel kísért átjáróján, visszatérhetünk a klasszicista, romantikus, szecessziós és eklektikus házak alkotta Kossuth utcába. Az elegáns emeleti lakásokról méltán polgárházaknak nevezhető épületek homlokzatképzésekor az építész – ahogy azt az építészeti műleírásban olvashatjuk-, a „szép és igényes környezet varázsától áthatva, időtálló módon kívánta a nemes munkát elvégezni.”

„Főhajtással Palladio előtt”, fejezte ki szándékát a Vadász György, amikor a reneszánsz építészet legtermékenyítőbb hatású mesterének nyomdokain járva, épületének oszlop- és pillérarchitektúrás homlokzati tagolásánál, az antik oszloprendből kiindulva új arányokat, új ritmusokat alkalmazott. A vakolt fehér és a burkolt vörös épületek korunk építészeti nyelvét, technikáját alkalmazva, arányaikkal harmonikusan illeszkednek a történelmileg kialakult utcaképbe, gazdagítva ezzel Székesfehérvár történelmi belvárosát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.