Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2017. Október 24. 17:23, kedd | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Természettudományos élményközpont lesz a Civil Központban

Természettudományos élményközpont lesz a Civil Központban

A Fehérvári Civil Központban az Echo Innovációs Műhely és az Óbudai Egyetem egy természettudományos élményközpontot hoz létre egy pályázatnak köszönhetően.

A programot a természettudományi tárgyak népszerűsítéséért valósítják meg mintegy háromszáz négyzetméteren. Az Echo és az egyetem alkotta konzorcium a 436 millió forintos program keretén belül 56 millió forintból újítja a földszinti helyiségeket.

  • A természettudományos élményközpont 2018 szeptemberében nyitja meg kapuit a Fehérvári Civil Központban.

Az Óbudai Egyetem vezetésével a szakemberek többek közt olyan fizikai élménypedagógiai programokat dolgoznak ki, amelyek az atomenergia, a megújuló energiaforrások megismertetésén túl, lehetőséget teremt az univerzum titkainak fürkészésére, segít megérteni a fizika világát játékos, tudományos kísérleteken keresztül, betekintést enged a légkör tudományába. A matematikát a problémamegoldó képesség és a logikus gondolkodás fejlesztés irányából közelítik meg.

A program részleteiről közös sajtótájékoztatón számolt be Cser-Palkovics András polgármester, Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke és Dr. habil. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja a Fehérvári Civil Központban.

  • A program célja, hogy bővüljön a természettudományos élménypedagógiai programkínálat a közép-dunántúli iskolák számára, terjedjen a kísérletközpontú, élményszerű oktatás, ezáltal népszerűbbek legyenek a természettudományos és műszaki pályák.

Az épületben 300 négyzetméteren egy nagyobb oktató-előadó terem, valamint négy kisebb tematikus labor, raktár, tanári/oktatói szoba és kiszolgáló irodai részt alakítanak ki, de elkészül egy akadálymentes mosdó, felújítják a recepciót, a ruhatárat, a férfi és női mosdókat is. Az Élményközpont befogadóképessége 80 fő lesz, amit lehetővé teszi egyszerre öt csoport egyidejű jelenlétét. - mondta Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke.

Dr. habil. Györök György dékán hangsúlyozta, hogy az Alba Regia Műszaki Kar küldetésnek tekinti a műszaki és természettudományos érdeklődés felkeltését, a fiatalok motiválását a mérnöki pályák irányába. "Ezt idejekorán kell kezdeni, már az általános iskolás korban. Másrészt nagyon fontos a mérnöki hivatás szépségének, fontosságának, a teremtő, az újat létrehozó emberi habitus élményszerű bemutatása. Mindezekhez adjuk a szakértelmet, tapasztalatot, oktató kollégáink felkészültségét."

Nagyon örülök, hogy az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara és egy fehérvári civil szervezet közötti együttműködésnek köszönhetően komoly forrás érkezik a városba – mondta Cser-Palkovics András polgármester. Ez tovább erősíti Fehérvár versenyelőnyét és lesz megint egy hely a városban, ami élményt nyújtva kapcsolódik be a köznevelési rendszerbe. A természettudományos élményközpont lehetőséget ad arra, hogy a tehetséges fiataljaink a pályaorientációban is segítséget kapjanak a saját nyelvükön. Bízom abban, hogy a város intézményei ki tudják majd használni az élményközpont nyújtotta lehetőséget.

  • Nyolc tematikus programja lesz a központnak és 2020 decemberéig összesen 1056 természettudományos órát tartanak majd diákoknak, de szerveznek majd városi versenyeket is.

Forrás: szekesfehervar.hu
Fotó: Bácskai Gergely

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.