Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. November 17. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu

Átlátszó autó a jobb kilátásért

Átlátszó autó a jobb kilátásért

A japán Keio Egyetemen olyan rendszert fejlesztettek ki a tolatás nehézségeinek megoldására, ami optikai trükk segítségével áttetszővé teszi a hátsó ülést.

A tolatóradar remek találmány, csakúgy mint a tolatókamera, ennek ellenére a Keio Egyetem professzora és diákjai mégis újraértelmezték a tolatással kapcsolatos problémákat, és mivel a technika adott volt, áttetszővé tették a karosszériát. Maszahiko Inami professzor szerint az álcázó projektoros megoldás használata sokkal természetesebb, mint a tolatókamera, ugyanis a sofőr hátrafordulva ténylegesen azt látja ami mögötte van, ráadásul a térérzet is sokkal jobb, mint amit a szimpla műszerfalas képernyő nyújtani tud.

Az átlátszó rendszer titka

Az USA hadserege már javában teszteli azokat a ruhákat, járműveket, melyek azáltal válnak láthatatlanná, hogy a mögöttük lévő képet kivetítik az elől lévő felületre. Az átlátszó hátsó ülés is ezen az elven működik: a speciális álcázó berendezés kamerákat használ, amik a kocsi lökhárítójára vannak erősítve, ezek pedig egy projektorral állnak összeköttetésben, ami az elülső ülés alól vetíti ki az élőképet a hátsó ülések támláira, vagy adott esetben az ott helyet foglaló utasokra. Emellett egy fedélzeti számítógép irányítja, hogy mekkora méretben és milyen szögben látszódjon a kivetített videó a vezetőhöz képest, ezáltal is növelve az élethűséget. Maszahiko professzor szerint 5 éven belül képesek lesznek arra, hogy 360 fokban átlátszóvá tegyék a karosszériát, ami a vezetési, és az utazási élmény új dimenzióját nyitja majd meg. A következő videofelvételen ragyogóan látszik, hogyan működik az új rendszer.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: