Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. November 24. 12:47, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Változnak a SZÉP kártya felhasználásának szabályai

Változnak a SZÉP kártya felhasználásának szabályai

Változnak a SZÉP kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályai vasárnaptól.

A változások közül az egyik legfontosabb, hogy az eddiginél több sporttevékenység lesz fizethető SZÉP kártyával, például a sporthorgászat, a sportoktatás, illetve lehet majd uszodabérletet vásárolni vagy sportpályát bérelni. Az új szolgáltatások a harmadik, a szabadidő alszámla felhasználási körébe kerültek - tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI kérdésére.
A kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló kormányrendelet módosítása szerint a kártya birtokosának halála esetén a kibocsátó intézmény a hagyatéki eljárás végéig zárolja az elektronikus utalvány nyilvántartást, és ilyen esetben az utalványok nem járnak le. A kibocsátók a hagyatéki végzésben foglaltak szerint készpénzben kifizethetik az örökösöknek az elhunyt SZÉP kártyáján rendelkezésre álló összeget.
A módosítás egyértelműsíti a szabályozást, csak az a hely válhat elfogadóhellyé, ahol a szolgáltatásokat ténylegesen nyújtják, tehát közvetítő vállalkozás nem. A rendelet azt is rögzíti, hogy a kártyakibocsátó vállalatoknak öt munkanapon belül el kell utalni a SZÉP kártyával fizetett összegeket az elfogadóhelyeknek.
A módosított rendelet előírja, hogy a kibocsátó intézményeknek milyen adatokat, és milyen rendszerességgel kell szolgáltatniuk a turizmusért felelős minisztériumnak. Emellett a módosítás kibővíti a szankciókat arra az esetre, ha a szolgáltatók megsértik a rendeletet.
A módosítások többsége a kormányrendelet október végi kihirdetését követő 30. napon, november 25-én lép hatályba, az adatszolgáltatás mikéntjét és a szolgáltatandó adatok körét meghatározó rendelkezések viszont 2013. április 1-jén, illetve 2013. július 1-jén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: