Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2017. Szeptember 25. 07:17, hétfő | Helyi
Forrás: kempp.hu

VIII. Honvédfesztivál – megelevenedett a 169 évvel ezelőtti pákozdi csata

VIII. Honvédfesztivál – megelevenedett a 169 évvel ezelőtti pákozdi csata

Szombaton ünnepélyes megnyitóval, valamint 250 ifjú nemzetőr és a Katonai Hagyományőrző Egyesületek Országos Szövetsége tagegyesületeinek csatabemutatójával kezdetét vette...

a VIII. Honvédfesztivál péntekig tartó eseménysorozata a Katonai Emlékparkban, Pákozdon. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete huszadik alkalommal emlékezett a pákozd-sukorói csata évfordulójára.

Térzenével, a Honvéd Szakszervezet 3. meghívásos babgulyás-főző versenyének megnyitójával, a Magyar Honvédség Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar műsorával valamint a Katonai Hagyományőrző Egyesületek Országos Szövetsége résztvevő csoportjainak felvonulásával és sorakozójával kezdődtek a szombati „Csatatéri sokadalom” rendezvényei a Nemzeti Emlékhelyen.

Székesfehérvár Önkormányzata nevében Deák Lajosné koszorúzott

A résztvevők katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzták az 1848. szeptember 29-i pákozd-sukorói csata emlékművét.

„Nagyon fontos, hogy vannak, léteznek olyan közösségek, amelyek elkötelezetten, eltökélten ápolják a magyar katonai hagyományokat. Szeretném önöket emlékeztetni arra, hogy Simicskó István honvédelmi miniszter úr meghirdetette a "Zrínyi 2026” haderő-fejlesztési és honvédelmi programot, amelynek keretében a Magyar Honvédség teljesen megújul. A program meghatározó eleme, hogy a hagyományőrző közösségek támogatásával, bevonásával még inkább tudjuk segíteni a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség kapcsolatrendszerét. Székesfehérvár fejlesztési tervével összhangban a célkitűzésünk az, hogy a Nemzeti Emlékhely tovább fejlődjön, mind az infrastruktúra, mind a rendezvények tekintetében.” – fogalmazott Sulyok János, a honvédelmi miniszterhelyettes képviseletében jelen lévő védelemgazdasági helyettes államtitkár, majd megnyitotta a péntekig tartó VIII. Honvédfesztivál programsorozatát.

A Honvédfesztivál első napján az I. András király Lovagrend, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje és a Magyar Királyi 3. Szent István Honvéd Gyalogezred várta harci bemutatókkal és hadtörténelmi ismeretterjesztő előadásokkal az érdeklődőket.

Napközben a Bella Italia Múzeum és Bödő Viktória fotóművész kiállítása, haditechnikai és tűzoltó bemutató, a Magyar Védelemipari Szövetség technikai bemutatója, a Fehérvári Huszárok Egyesülete, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Hagyományőrző Tagozata, a Magyar Honvédség Felderítő Baráti Kör statikus bemutatói, a Bátorság Iskolája, az Apródképző játékos versenyei, BakaLand, Raptor lövészet és Miskahuszár öntés várta a kilátogatókat.

Délután 250 ifjú nemzetőr és a résztvevő hagyományőrző egyesületek részvételével bemutatták a csatát, amelynek kommentátora Dr. Hermann Róbert, a Hadtörténeti Múzeum parancsnokhelyettese volt. Az eseményen részt vettek Dr. Kovács Béla Sándor és Viza Attila önkormányzati képviselők is.

A VIII. HONVÉDFESZTIVÁL TOVÁBBI PROGRAMJAI:

Szeptember 25. (hétfő) – HONVÉDELMI CSAPATVERSENY
Általános iskolások honvédelmi csapatversenyére kerül sor, majd azt követően a hagyományszerűen megrendezésre kerülő Számháború programmal folytatódik a hét, továbbá elmaradhatatlan a programból a haditorna is.

Szeptember 26. (kedd) – SZÁMHÁBORÚ
Évek óta a Honvédfesztivál állandó és népszerű programja a pákozdi Mészeg-hegyen. A klasszikus játék modern elemekkel kiegészített változatát 10 és 16 év közötti tanulókból álló iskolai csoportok vívják.

Szeptember 27. (szerda) – „KÉSZ A CSATÁRA A SEREG”
Ifjúsági Honvédelmi Nap a Katonai Emlékparkban.

Szeptember 28. (csütörtök) – HAZAFIASSÁG ISKOLÁJA NEVELÉSI KONFERENCIA
Az eddig közel húszezer diáknak programot biztosító Hazafiság Iskolájához kapcsolódóan hazafias, honvédelmi nevelési konferencia kerül megrendezésre Székesfehérváron.

Szeptember 29. (péntek) – A SZÁRAZFÖLDI HADERŐNEM NAPJA
10.00: Megemlékezés Dr. Gyuricza Béla emléktáblájánál
11.00: Koszorúzási ünnepség a csata emlékművénél

Megemlékezéssel zárják az egész heti programokat a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen az 1848. szeptember 29-i pákozd-sukorói csata 169. évfordulójának tiszteletére.

E napon 14 órakor avatja fel Dr. Benkő Tibor, vezérezredes, Honvéd Vezérkari főnök Pákozd határában Rohonczy István szobrászművész alkotását, „Miskahuszár” szobrát. A maga nemében egyedülálló, 12,5 méter magas alkotás 100 tonna. A monumentális szobor Pákozdon, az M7-es autópálya mellett, az úgynevezett Bogárhalmon áll, ott, ahol a mondák szerint Jellasics horvát bán és császári-királyi táborszernagy állt 1848 szeptemberében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.